Kina je upravo prešla opasnu novu liniju za Huawei

Objavjeno: 26.05.2020.
Kina je upravo prešla opasnu novu liniju za Huawei

I tako počinje kritična nedelja za Huawei, kad implikacije najnovije američke akcije protiv kompanije počinju da se javljaju kod kuće. Povećanje američkih sankcija, zabranjujući upotrebu američke tehnologije u razvoju i ugovornoj proizvodnji čipova kompanije Huawei, odgovor je na naizgled sposobnost Huaweija da se suoči sa ograničenjima, zadržavajući zaključavanje prodaje 5G opreme širom svijeta. Sada je SAD pritisnuo svoj prekidač za prijetnje ubijanjem.

Znali smo da će ovaj potez, ako dođe, ubrzati eskalaciju i posledice Pekinga. Huawei je toliko rekao kada je izvijestio o svojim rezultatima za 2019. godinu. "Kineska vlada neće samo stajati i gledati kako Huawei biva pokošen na dasci za sječenje", upozorio je predsjednik kompanije Eric Xu, a sada je SAD izvršio svoju prijetnju, a Kina prijeti da će sledeći korak.

Crna lista je sada stara 12 mjeseci - bilo je to kad je stigla do svoje prve godišnjice, u stvari, SAD su povećale uloge. Ako su do sada postojala dva istaknuta ograničenja, to bi bio gubitak Googlea od novih pametnih telefona kineskog giganta i američke i kineske zemlje koje lobiraju vladu SAD zbog odluke o ulazu / izlasku Huaweijevog učešća u 5G izgradnji zemlje.

Na prednjoj strani smartfona, SAD je uništio milijarde Huaweijevih ulaganja u istraživanje i razvoj silicijuma razvijenih da bi išao u korak sa Appleom i Samsungom. Jednom kada se trenutne zalihe potroše - možda za 12 mjeseci, tim sjajnim novim telefonima biće potreban Plan-B. A to znači ili smanjivanje manjih proizvođača čipova nižih specifikacija, ili ubrzanje domaćih alternativa - ta poslednja opcija je jednostavno neizvodljiva u vremenskom okviru.

Na prednjoj strani 5G sve su oči ponovo uprte u Ujedinjeno Kraljevstvo. U januaru, uprkos tome što je Vashington lobirao i prijetio američkoj vladi, donesena je odluka da će Huawei imati, iako ograničenu ulogu, u američkoj mreži. Američki predsjednik Trump, kako se izvještava, bio je apoplektičan i nije previše suzdržao kada je rekao američkom premijeru Borisu Johnsonu. Odluka je podijelila američku vladajuću Konzervativnu stranku, američke prijetnje smanjenim dijelom obaveštajnih podataka ostale su u vazduhu, vjerovatni pregled odluke uvijek se nalazio na karticama.

Brzo naprijed četiri mjeseca i izgleda da se sve promijenilo. Ujedinjeno Kraljevstvo je u suštini potvrdilo sigurnosnu reviziju odluke Huawei. Na površini, ovo se predstavlja kao tehnički pregled - kako nova američka ograničenja kompromituju Huaweijevu sigurnost kao i njegovu sposobnost servisiranja i snabdevanja. Ali, ispod površine, sve je to politika. Pogled na Kinu na Kinu se promijenio. Sada se čini nezamislivim da odluka Huaweija može da stoji.

Cue China. Koristeći uvodnik u medijima pod državnom kontrolom, Peking je uputio oštre prijetnje o posledicama za Ujedinjeno Kraljevstvo ako se odluka preispita, ako Huawei nanese štetu. "Ako je tačno", upozorava djelo, "ovo bi bio veoma skup preokret politike koji bi izazvao scenarij gubitka svih aktera, onaj čiji bi napokon nesumnjivo mogao da nadmaši daleko više od tehnoloških razloga."

Neposredno nakon Huaweijeve crne liste, Kina je prijetila da će se osvijetiti američkim kompanijama koje dobavljaju kineske komponente, koristeći svoju proizvodnu bazu ili prodati ogromnom broju stanovnika. Ništa se od toga nije desilo, ali opet su se pojavile iste te prijetnje kineske „liste entiteta“.

Kina je prošle godine takođe uhvaćena kako prijeti raznim evropskim vladama o posledicama za kineski uvoz ili odluke o investiranju ako se vidi da oni prelaze američku liniju na Huaweijevoj opremi 5G. Među njima je bio i kineski ambasador u Njemačkoj koji je prijetio da će „ukoliko Njemačka donese odluku koja vodi Huaweijevom isključenju sa njemačkog tržišta, nastupiti posledice. Kineska vlada neće stajati mirno. "

I evo nas opet. „Pod sve većim pritiskom Vashingtona“, navodi uredništvo China Dailia, 24. maja, „argument„ prijetnje nacionalnoj bezbijednosti “brzo trova Huaweijevo međunarodno poslovno okruženje. Ono što britanska vlada navodno planira dolazi kao daljnje ubod u leđa kompanije nakon najnovijeg američkog pokušaja da presječe linije snabdevanja. "

I Kina i Huawei uživaju u odluci Sjedinjenih Država. Bio je to pametan i brutalan potez Vashingtona. Stavljanje simpatija tajvanskog TSMC-a i kineskog vlastitog SMIC-a u ironičnu poziciju da moraju odlučiti između pridržavanja američkih propisa ili uspostavljanja strane vodeće kineske tehnološke kompanije. Obojica će se strogo pridržavati pravila Vashingtona - ako to ne učinite bilo bi previše štetno.

Kina se u januaru žalila na ograničenja postavljena u ulozi Huaweija u Velikoj Britaniji, iako je kompanija to proslavila kao pobjedu, strahujući od toga da je još gore. „Ono što se, kako se izvještava, događa, sada je drugačije“, tvrdi Pekingov ustanik. „To znači značajnu eskalaciju diskriminirajućeg uplitanja vlade, što će skoro sigurno naići na odmazne reakcije Pekinga.“

Što se tiče specifičnosti tih prijetnji: „Izbacivanje Huawei opreme iz britanskih mreža znatno će povećati finansijska opterećenja za pružaoce usluga, odložiti 5G uvođenje u zemlju, štetiti odnosima sa Kinom, zamračiti gospodarske izglede Velike Britanije posle Brekita i uništilo je povjerenje u dugogodišnju reputaciju tržišne privrede u Velikoj Britaniji. "

Redakcija priznaje da je „kineska vlada pridavala veliki značaj načinu na koji se Huawei postupa u inostranstvu, i bukvalno ga sve više uzima kao ispitni kamen bilateralnih veza, njegova reakcija na takvu odluku trebalo bi lako predvidjeti ... Za vlade u Pekingu i Londonu, to je na kraju pitanje povjerenja. Jednom kada nestane povjerenja, sva retorika o saradnji zvučiće šuplje. “

Huawei je sada u problemima. Iza ovih prijetnji Kina će možda biti sretna igrati dugu igru, što sugerira i njena nova ulaganja u iznosu od 1,4 biliona dolara radi uklanjanja američke tehnologije iz njenih lanaca opskrbe. Ali to neće pomoći Huawei-u da popuni jaz u prihodima dok Kina ne stigne tamo. Do sada su sve nagađanja o tome kako Huawei namjerava da zaustavi jaz sa preradjenim proizvodima i zamijeni silikonom. Jednom kada saznamo više, prave finansijske implikacije mogu se procijeniti. U međuvremenu, Kina je jasno stavila do znanja da će se otvoreno boriti protiv Huaweijevih bitaka po državama prema potrebi.

Izvor: Forbes