Kineski AI TV spiker oponaša ljudske glasove i gestove u 3D-u

Objavjeno: 26.05.2020.
Kineski AI TV spiker oponaša ljudske glasove i gestove u 3D-u

Kineska državna novinska agencija Xinhua dodala je AI 3D spikera svom portfoliju virtuelnih prezentera. Nazvan Xin Xiaowei, avatara su zajednički razvili Xinhua i pretraživač Sogou.

3D spiker je napravljen po uzoru na Zhao Wanwei, reportera novinske agencije iz stvarnog života. Njen digitalni duplikat oživio je uz pomoć „multi-modalnog prepoznavanja i sintezi, prepoznavanju lica i animaciji i transfer učenju“, kaže Sogou. Kompanija tvrdi da avataru to omogućava da imitira ljudske glasove, izraze lica, pokrete usana i manir koristeći samo tekstualne unose.

Xinhua voli AI spikere

 

Ovaj spiker je najnoviji u rastućoj grupi virtuelnih prezentera koje koristi Xinhua. Još 2018. godine agencija je uvela digitalnog spikera pod nazivom Qiu Hao, koji je koristio mašinsko učenje da simulira glasove, pokrete lica i gestove stvarnih voditelja.

Sledeće godine Xinhua je predstavila verziju na ruskom jeziku, koja je razvijena zajedno sa ruskom novinskom agencijom ITAR-TASS. Avatar je lansiran na 70. godišnjicu diplomatskih odnosa između Kine i Rusije, što sugeriše da postoje političke motivacije za saradnju, kao i promotivne.

Najnoviji spiker je prvi koji se prikazuje u 3D-u. Prvi zadatak koji je dodijeljen Xin je izvještavanje za Xinhua sa dvije sjednice, godišnjeg kongresa Komunističke partije Kine. Soguo kaže da će Xin Xiaowei u budućnosti izaći iz studija kako bi ponudio „osvježavajući stil prenošenja vijesti u različitim scenarijima“.

Izvor: PCpress