Ključna opcija nove iPhone 11 serije pod znakom pitanja zbog Kine?

Objavjeno: 19.09.2019.
Ključna opcija nove iPhone 11 serije pod znakom pitanja zbog Kine?
Novi Apple-ov iPhone ima opciju, koja se pravi i od recikliranih metala rijetke zemlje, koji bi mogli da postanu problematični za kompaniju, ako Kina stavi embargo Vašingtonu. Novi iPhone koristiće reciklirane elemente metala rijetke zemlje u izradi jedne od svojih ključnih komponenti, saopšteno je iz kompanije Apple. Reciklirani metali rijetke zemlje biće korišćeni kod funkcije taptic engine, koja simulira fizički taster, prenosi agencija Rojters. Metali rijetke zemlje, grupa od 17 specijalizovanih minerala, nedavno su se našli u samom središtu trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine. Ovi elementi koriste se u izradi oružja, potrošačke elektronike i drugih proizvoda. Kina je dominantna sila u preradi ovih sirovina, a nedavno je nagovjestila da bi mogla da ograniči prodaju metala rijetke zemlje Vašingtonu, baš kao što je to učinila i Japanu nakon diplomatskog spora 2010. godine.


Međutim, potpredsjednica Apple-ovog odjeljenja za životnu sredinu i društvene inicijative Lisa DŽekson je poručila da Apple-ova upotreba recikliranih metala rijetke zemlje nije povezana sa trgovinskim tenzijama.

Zvanični Peking nije do sada komentarisao ovakve mogućnosti, ali kako Huawei trpi ogromnu štetu zbog embarga SAD-a situacija bi mogla da se zakomplikuje i za Vašington.