Ko zarađuje na App Store-u i Google Play-u?

Objavjeno: 04.01.2013.
Ko zarađuje na App Store-u i Google Play-u?
Apple-ov App Store i Google Play tvrde da nude više od 700.000 aplikacija korisnicima na izbor, međutim samo mali dio njih donosi značajne prihode njihovim programerima, tako govore rezultati istraživanja analitičke kompanije "Canalys."Ova firma tvrdi da je od 120 miliona dolara u ukupnom prihodu od plaćenih preuzimanja aplikacija i kupovini unutar aplikacija tokom prvih 20 dana novembra 2012. u SAD-u, polovina tog iznosa bila podeljena između samo 25 programera.
Svi osim jednog s liste najbolje plaćenih su oni koji rade za "najveće", uključujući Disney, Electronic Arts, Gameloft, GLU, Kabam, Rovio, Storm8, Zynga...
U "Canalysu" su otkrili da u posmatranom razdoblju u prosjeku 145 od 300 najboljih aplikacija u Appleovom App Store-u pripada kategoriji igara, dok je na Google Play-u taj odnos 116 prema 300 najboljih aplikacija.
Jedini izuzetak na top-listi najbolje plaćenih je Pandora, kompanije koja prodaje popularnu Pandora Radio aplikaciju za personalizirani muzički servis.
U većini drugih slučajeva, međutim, "Canalys" je ustanovio da najprodavaniji proizvođači igara dominiraju i da nude više proizvoda kroz on-line prodvnice aplikacija i tako jačaju svoje brendove.
Npr. kompanija Rovio trenutno nudi osam različitih varijanti igre "Angry Birds" kroz Google Play, uz još neke zanimljivosti kao što je igra "Bad Piggies". S druge strane, Electronic Arts izdaje 962 igre za iOS pod vlastitim brendom ili brendom neke od svojih podružnica. S obzirom na veliki obim aplikacija dostupnih u obje glavne "prodavnice" aplikacija, programeri koji još nemaju jak brend suočiće se s vrlo teškim probijanjem na ovom tržištu, a jedan od velikih problema je i mala mogućnost "otkrivanja" kao poseban problem s kojim će se suočiti mali developeri.