Koliko Apple koštaju dijelovi za najjači iPhone 15

Objavjeno: 15.11.2023.
Koliko Apple koštaju dijelovi za najjači iPhone 15

Apple iPhone 15 Pro Max u proizvodnji košta nešto više od prošlogodišnjeg modela, a na to utiču novi čipset, kućište od titanijuma i nove kamere.

 

Analitička kompanija Counterpoint Research je objavila izvještaj u kojem navodi cijene komponenti u proizvodnji iPhone 15 Pro Max modela.

Pomenuti telefon se na tržištu prodaje po cijeni od 1.199 dolara.

Za osnovni model sa 256 GB skladišnog prostora, A17 procesorom i novom telefoto kamerom, Apple u proizvodnji izdvaja 502 dolara za sve komponente telefona.

Analiza otkriva da su komponente za iPhone 15 Pro Max za 37,7 dolara skuplje nego što je to bio slučaj sa prošlogodišnjim iPhone 14 Pro Max modelom, koji je takođe na tržište lansiran po cijeni od 1199 dolara.

Tako je A17 Pro čipset za 30 dolara skuplji nego A16 Bionic, ponajviše zbog toga što je kreiran u 3nm procesu proizvodnje.

Periskop telefoto kamera je prvi put stigla na iPhone, što je uticalo na povećanje cijene kompletnog sistema sa kamerama koji košta za 25,1 dolar više.

Dodatno povećanje cijene prouzrokovalo je i dodavanje kućišta od titanijuma.

Apple je povećao količinu RAM-a kod iPhone 15 Pro Max modela, koja sada iznosi 8 GB (umjesto 6 GB na prethodniku). Zbog globalnog pada cijena memorija, u ovom segmentu je zabilježena niža cijena, kao i za ekran koji obezbjeđuju Samsung Display i LG Display.

Zanimljivo je da komponente formiraju 42 procenta ukupne cijene za iPhone 15 Pro Max, a u ostatak ulazi cijena proizvodnje, marketing i troškovi istraživanja i razvoja.

Izvor: nezavisne