Koliko zapravo košta iPhone 12?

Objavjeno: 26.11.2020.
Koliko zapravo košta iPhone 12?

Japanski eksperti iz Fomalhaut Techno Solutions su objavili izvještaj o utrošku materijala koji se koriste u novim iPhone 12 i iPhone 12 Pro telefonima. Zahvaljujući njima, imamo okvirne predstave o tome koliko zapravo košta izrada jednog telefona, ne računajući intelektualna vlasništva, istraživanja i razvoj i slične stavke. Dakle, koliki su trošak materijali koji se ugrađuju u nove iPhone telefone?

Najskuplji – ekran i 5G modem

Prema izvještaju, ukupan bill of materials (BoM) za iPhone 12 iznosi 373 dolara, dok za 12 Pro iznosi 406 dolara. To je zbir cijene svih komponenti koje se ugrađuju u ove telefone. Da podsjetimo, zvanična cijena ovih telefona kreće od 829 dolara za običnu, odnosno 999 dolara za Pro verziju.

Najskuplji dio novog telefona je njegov 5G modem – Qualcomm X55 5G modem košta oko 90 dolara. Naredna najskuplja komponenta koja se ugrađuje u ove telefone jeste Samsung OLED ekran. Ipak, njegova cijena nije tako visoka kako ste možda mislili – on košta svega 70 dolara. A14 Bionic čipset košta oko 40 dolara, dok među skuplje komponente mogu još da se ubroje RAM (12,8 dolara) i skladišna memorija (19,2 dolara). Zanimljivo je da tako hvaljeni i važni kamera senzori kompanijie Sony zapravo koštaju svega 7,4 i 7,9 dolara.

 

Odakle dolaze iPhone komponente?

Još jedan interesantan grafikon pokazuje iz kojih sve zemalja dolaze iPhone komponente. Ispostavlja se da, bez obzira gde se telefoni sklapali (u Kini, Indiji, uskoro i u Vijetnamu, po svoj prilici) najviše komponenti stiže iz Južne Koreje, čak 26,8%. Nakon Južne Koreje, drugi na listi snabdevača komponenti su SAD odakle stiže 21,9%, dok je Japan treći na listi i iz te zemlje stiže 13,6% komponenti za nove iPhone 12 telefone. Za sada, najvećim dijelom se iPhone uređaji sklapaju u Kini.

Izvor: GSMArena