LG napravio rastegljivi displej

Objavjeno: 17.11.2022.
LG napravio rastegljivi displej

LG je razvio displej koji je u stanju da se rasteže čak 20 procenata. To je tehnologija na kojoj kompanija radi još od 2020. godine, a njegova primena bi mogla da bude na neravnim površinama, ili na odeći. Kompanija je ovaj displej nazvala „free-form display“, može da se isteže, presavija i uvrće. To je korak napred u odnosu na fleksibilne displeje koje danas možemo da vidimo u nekim modelima pametnih telefona.

Da bi displej postao rastegljiv, LG je njegovu osnovu napravio od materijala sličnog onom koji se upotrebljava za proizvodnju kontaktnih sočiva. U njega su „utkani“ mikro LED-ovi, dimenzija 40 mikrometara, koji obezbeđuju visoku rezoluciju i otpornost. A da bi se obezbedilo rastezanje i uvijanje, strujna kola su dizajnirana u obliku mikroskopskih opruga. Zahvaljujući tome, ekran osnovne veličine 12 inča, može da se razvuče do veličine od 14 inča.

Potencijal ovakvih displeja je ogroman. Ne samo što će omogućiti da najrazličitije podloge i oblici budu „presvučeni“ ekranom, već će se mnogostruko proširiti upotrebljivost displeja, na načine koji do sada nisu bili zamislivi. Očekuje se da će istraživanja ove tehnologije biti završena tokom 2024. godine, a nadamo se da će ubrzo nakon toga započeti i njihova komercijalna primena.

Izvor: Engadget