LinkedIn kaže da će zaustaviti višestruko kopiranje iOS međuspremnika

Objavjeno: 06.07.2020.
LinkedIn kaže da će zaustaviti višestruko kopiranje iOS međuspremnika

TikTok je uhvaćen da radi istu stvar 

LinkedIn planira da zaustavi svoju aplikaciju da više puta kopira sadržaj međuspremnika iOS uređaja, nakon što je korisnik početkom ove nedelje istaknuo naizgled invazivnu praksu. ZDNet izvještava da je LinkedIn ponašanje nazvao bugom. 

Aplikacija kopira sadržaj međuspremnika kako bi izvršila „provjeru jednakosti“ između onoga što korisnik upiše i onoga što ima u međuspremniku, navodi LinkedIn inženjerski VP Erran Berger. Berger nije rekao zašto je ta provjera neophodna. "Ne skladištimo ili ne prenosimo sadržaj međuspremnika", napisao je Berger na Twitteru.

Ponašanje je otkriveno zahvaljujući novoj funkciji privatnosti u iOS-u 14, koja je trenutno u beta verziji za programere. Operativni sistem sada obavještava korisnike kada aplikacija kopira nešto iz druge aplikacije ili uređaja. To je dovelo do toga da su ljudi primijetili upitno ponašanje aplikacija koje izgleda da kopiraju sadržaj međuspremnika sa svakim pritiskom na taster.

LinkedIn u četvrtak je u twitu pozvan od osobe koja je rekla da LinkedIn-ova aplikacija iPad kopira sadržaje iz drugih izvora, poput aplikacije za bilješke. Portparol LinkedIna ukazao je The Verge na Bergerov tvit kada su ga pitali za komentar. Berger je napisao da će LinkedIn nastaviti „nakon što je ispravka zaživjela u našoj aplikaciji“.

TikTok je pozvan zbog sličnog ponašanja prošle nedelje. Aplikacija je, čini se, u više navrata grabila sadržaj međuspremnika kao korisnika koji je upisala, što vodi do zabrinutosti da špijunira podatke iz drugih aplikacija. TikTok je rekao da je ponašanje dio „anti-spam“ karakteristike i da će prekinuti praksu.

Kako se iOS 14 širi šire - očekuje se javna beta verzija u narednim nedeljama - vjerovatno ćemo saznati i druge aplikacije sa sličnim neprijatnim ponašanjima kopiranja u međuspremnik.

Izvor: The Verge