Microsoft i Nokia pomažu razvoj aplikacija

Objavjeno: 26.03.2012.
Microsoft i Nokia pomažu razvoj aplikacija
Aplikacije su velika stvar ovih dana, a broj aplikacija za određenu platformu korisnike često navodi na odabir uređaja koje će kupiti.
Microsoft to zna, i sa svojim partnerom, Nokijom, riješio je da investira 18 miliona eura u novi program razvoja mobilnih aplikacija, AppCampus, na jednom od univerziteta u Helsinkiju, a na period od tri godine. Windows Phone Marketplace, prenosi Rojters, sada ima oko 65 hiljada aplikacija. Iako to nije mali broj, i dalje je puno manje nego u Google Play ili App Store prodavnicama.

Istraživanje koje je sproveo IDC pokazalo je i da je samo 37 posto programera zainteresovano da pravi aplikacije za ovu platformu, dok je u slučaju Androida taj procenat 79 ili 89 kod iOS-a.

Rojters piše da je kod mnogih manjih programera pitanje da li će ili ne pisati za Windows Phone prosto pitanje troškova i toga koliko će brzo moći da povrate svoju investiciju, s obzirom na relativno malu bazu korisnika, u odnosu na pomenute, znatno popularnije mobilne platforme.

Novi program koji Nokia i Microsoft pokreću mogao bi da preokrene situaciju, oni će pružiti podršku, tutorstvo i sredstva za one koji prave aplikacije.