Microsoft je upravo otkrio još jedan razlog da ne preuzimate filmove ilegalno

Objavjeno: 29.04.2020.
Microsoft je upravo otkrio još jedan razlog da ne preuzimate filmove ilegalno

Ilegalna struja i piraterija filmova su naglo skočili tokom poslednjih nedelja

Microsoft je izdao upozorenje zbog novih opasnosti povezanih sa ilegalnim prenosom i preuzimanjem filmova, identifikujući novu kampanju zlonamjernog softvera koja cilja potencijalne pirate.

Nelegalna mjesta za striming i bujice doživela su značajan uspon u saobraćaju od kada su uvedene mjere zaključavanja širom svijeta, jer ljudi traže ekonomične načine da se izbore sa dosadom.

U temi na Twitteru, Microsoft je objasnio da hakeri iskorištavaju ovu brzinu piraterije, distribuirajući zlonamjerni softver za rudarstvo kriptovaluta putem lažnih filmskih tokova.

Pitanje je, kako se izvještava, najprisutnije u Španiji, a popularni lokalni naslovi kao što su La hija de un ladron i Lo dejo cuando kuiera korišćeni su za zarazu nevoljnih žrtava. Ali hakeri takođe koriste blokade engleskog jezika - kao što je John Vick: Chapter 3 - Parabellum - za širenje rudnog malvera.

Opasne bujice

Torrenting je vrsta peer-to-peer datoteke deljenja koja vidi da više pojedinaca nudi svoje datoteke kako bi olakšalo preuzimanje, za razliku od primaoca koji se oslanja na jedan izvor datoteke. Iako je praksa tehnički legitimna, bujice se najpoznatije koriste za cirkulaciju piratskih filmova, serija i muzike - a ponekad i zlonamjernog softvera.

„Budući da je zaključavanje još uvijek na snazi u mnogim djelovima svijeta, napadači obraćaju pažnju na porast korišćenja usluga piratskog striminga i preuzimanja torrenta“, navela je Tvitter tema iz Microsoft Securiti Intelligence.

"Vidjeli smo aktivnu kampanju rudara kovanica koja ubacuje zlonamjerni VBScript u ZIP datoteke koje predstavljaju preuzimanja filmova ... Primjećujemo da kampanja utiče na širok krug kupaca, od kućnih korisnika do preduzeća", dodala je firma.

Jednom kada je zlonamjerni softver za kriptovalute inficirao ciljnu mašinu, on će se raditi u nedogled u pozadini, preuzimajući moć obrade i propusnost interneta. Jedini pokazatelj njegovog prisustva je usporavanje performansi računara.

Iako se čini da zlonamjerni softver ne kruži na najpopularnijim web lokacijama za bujice (poput Pirate Bai-a), a kampanja još nije stigla na teritorije engleskog jezika, korisnicima se ipak savjetuje da nastave oprezno.

Izvor: TechRadar