Microsoft odustaje od Windows 10X OS-a?

Objavjeno: 09.05.2021.
Microsoft odustaje od Windows 10X OS-a?

Kako stvari stoje, Microsoft neće u skorije vrijeme objaviti Windows 10X operativni sistem, a moguće je da će i potpuno odustati od njega. Windows 10X je trebao da bude Microsoft-ov odgovor na Chrome OS, jednostavnija varijanta Windows-a 10, koja je bila predviđena da prvo bude dostupna na računarima namijenjenim edukaciji.

Ipak, „nova“ Windows varijanta će se najvjerovatnije pojaviti kasnije u toku ove godine. To bi trebala da bude Windows 10 verzija sa osvježenim UX (pod kodnim nazivom Sun Valley). Nezvanične informacije ukazuju da bi neki od elemenata interfejsa za Sun Valley možda mogli da budu preuzeti od Windows 10X-a.

Inače, Microsoft je krajem prošle godine prestao da u javnost iznosi informacije o Windows 10X OS-u. Uostalom, kompanija je već neko vrijeme mijenjala strateško pozicioniranje ovog OS-a. Prvo je planiran da bude Windows varijanta za dual-screen računare, da bi se nakon toga „prešaltovali“ na tržište 2-u-1 laptopa. Uz to, Windows 10X nije dizajniran da radi na postojećim računarima, već na novim, budućim uređajima. Prvo je planiran za rad na Intel zasnovanim uređajima, da bi se kasnije prihvatila i Arm zasnovana arhitektura.

To je, takođe, bila zamišljena i kao prva verzija Windows-a napravljena na Windows Core OS-u (WCOS) koji je trebao da omogući upotrebu različitih UX-a. Međutim, izgleda da je Microsoft imao problem da napravi zajednički Windows OS core koji će raditi sa različitim interfejsima, pa je pitanje da li će odustajanje od ovog OS-a biti kraj i za WCOS.

Izvor: ZDNet