Microsoft polovično preuzima TikTok

Objavjeno: 03.08.2020.
Microsoft polovično preuzima TikTok

Nakon što su se pojavile glasine, Microsoft je na svom blogu zvanično objavio da je softverski div iz Redmonda u pregovorima s kineskim ByteDanceom oko preuzimanja vlasništva i upravljanja nad poslovanjem društvene mreže TikTok na području SAD-a, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

Nakon obavljenog razgovora između glavnog izvršnog direktora Microsofta Satye Nadelle i američkog predsjednika Donalda Trumpa, Microsoft je spreman nastaviti pregovore s kineskim ByteDanceom oko američkog preuzimanja TikToka na spomenutim tržištima. Microsoft se nada imati postignut sporazum u sljedećim sedmicama, najkasnije do 15. septembra, a taj period je blogoslovio i američki predsjednik koji će se suzdržati od zabrane aplikacije do tada.

Nije tačno poznato kako će se ovo polovično preuzimanje realizovati, imajući u vidu da TikTok ima korisnike i izvan SAD-a, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Microsoft tvrdi da je moguće da i ostale američke kompanije uđu u manjinsko vlasništvo američkog TikToka te da će svi lični podaci američkih korisnika biti prebačeni u SAD (ByteDance već tvrdi da jesu, op. a.), a sve sigurnosne kopije istih spremljene izvan SAD-a biće izbrisane. Microsoft će takođe sarađivati s vladama na spomenutim tržištima kako bi povećao transparentnost rada aplikacije.

Na kraju objave Microsoft navodi da ne postoji garancija da će dogovor biti postignut, tako da ćemo trebat čekat najkasnije do 15. septembra da vidimo rezultate ovog američkog poduhvata.

Izvor: mobhr