Microsoft potvrđuje upozorenje o novom ažuriranju za Windows 10

Objavjeno: 27.05.2020.
Microsoft potvrđuje upozorenje o novom ažuriranju za Windows 10

Iako je Microsoft obećao da će napraviti velike promjene u sistemu Windows 10, problemi sa operativnim sistemom se i dalje jačaju. A sada je Microsoft potvrdio dodatno upozorenje za već duboko zabrinute ispravke.

Problem je, opet, KB4556799, nedavno ažuriranje operativnog sistema Windows 10, prešuto na milione računara, što je već prouzrokovalo brojne probleme, uključujući pad sustava Blue Screen of Death (BSOD), izbrisane korisničke podatke, probleme sa performansama, pokvaren zvuk i još mnogo toga. Microsoft istražuje ove probleme, ali kompanija je sada na zvaničnoj stranici za ažuriranje KB4556799 takođe potvrdila da može prekinuti i internetske veze.

05/26 Ažuriranje: KB4556799 i dalje izaziva haos, ali proizvođači računara preduzimaju akcije kako bi ih pokušali ublažiti. Prvo je HP, koji je izdao zakrpu za BSOD i probleme petlje za pokretanje na svojim PC-ima uzrokovane KB4556799. Nazvani „HP Softvare Component 4.1.4.3079“, ona je prebačena na Windows 10 Update i pogođeni korisnici bi je trebali instalirati što je prije moguće. Microsoft je već potvrdio da "istražuje" probleme izazvane KB4556799 i očekujem da će uskoro stići još zakrpa od proizvođača Microsoft i PC. U međuvremenu, klonite se ovog ažuriranja.

05/27 Ažuriranje: Windows Latest je objavio dodatne informacije o problemima koje izaziva KB4556799. Dodatni problemi uključuju rušenje File Ekplorera (uzrokuje zaključavanje čitavog procesar.r.ee), izbacivanje korisnika iz njihovih Windows 10 korisničkih profila i zahtjeva stvaranje privremenog korisničkog profila da bi ga se vratilo i crni ekran smrti a ne karakterističnija plava. U ovoj fazi ostaje nejasno samo mnogi korisnici su pogođeni, ali postoji značajna aktivnost na društvenim medijima i popularnim forumima poput Reddita. Ako utvrdite da je KB4556799 instaliran na vašem sistemu i imate dovoljno sreće da nema problema, nema potrebe da ga uklanjate. U skladu s tim, preporučio bih onima koji to još nisu primili da ga proaktivno blokiraju, kao što je opisano u nastavku.

Microsoft upozorava da ažuriranje utiče na računare Windows 10 sa 4G LTE modemima, a nakon instaliranja „pristup Internetu možda nije moguć“. Sklapajući ovaj problem, Microsoft navodi da malo vjerovatno da pogođeni korisnici neće moći da identifikuju uzrok jer „pokazatelj statusa mrežne povezanosti (NCSI) u području obavještenja i dalje može ukazivati na to da ste povezani na Internet“.

Sa integrisanim 5G koji tek treba da pođe, 4G LTE modemi su već godinama dominantan oblik modema u PC računarima i veoma su popularni. Može ih se kupiti ili integrisati u računar ili kupiti kao dodatak na bazi PCI ili USB-a i prodaje ih svaki veliki operater. Microsoft navodi da "radi na rezoluciji i da će obezbijediti ažuriranje u narednom izdanju", ali nije dat vremenski okvir za ispravku.

Ako ne koristite 4G LTE modem, trebali biste se i dalje držati dalje od KB4556799. Ažuriranje je već opisano kao „rušenje računara“, a pored svih gore navedenih problema možete da dodate i u izvještaje o ugroženim igračkim performansama (deja vu) i neispravnom pretraživanju veb-stranica (ditto).

Zbog toga, ako vaš računar djeluje čudno, toplo bih vam preporučio da potražite KB4556799 i pokušate da ga uklonite prateći ove korake:

U Windows Desktop Search upišite „istorija ažuriranja“, a zatim kliknite „Prikaži vašu istoriju ažuriranja“

Izaberite „Deinstaliraj ažuriranja“

U dijaloškom prozoru Installed Updates pronađite i odaberite KB4556799, kliknite na dugme Uninstall

Ponovo pokrenuti

Nažalost, ovo ne funkcioniše za sve korisnike jer ažuriranje takođe može pokvariti menije postavki. Ali, ako ovo uspije, tada bih vam toplo preporučio da instalirate alatku za uklanjanje problema sa Windows Update i da aktivno blokirate KB4556799 da se zaustavi da se vraća.

Za Majkrosoftove zasluge, nedavno je ugasio mnogo požara i obećao da će se ponovo fokusirati na sledeći gen Windows 10Ks operativnog sistema za laptope i računare, ali, za mnoge korisnike koji su (razumljivo) bolesni od tekućih problema Windows 10, sumnjam da je dovoljno je dovoljno.

Izvor: Forbes