Microsoftova nova Android antivirusna aplikacija je sada dostupna u pregledu

Objavjeno: 24.06.2020.
Microsoftova nova Android antivirusna aplikacija je sada dostupna u pregledu

Verzija za iOS još uvijek stiže kasnije ove godine

Microsoft je danas lansirao preglednu verziju svog antivirusnog softvera za Android. Softverski gigant otkrio je da je Windows Defender krenuo na iOS i Android ranije ove godine, ali nije u potpunosti detaljno iznio šta da očekuje. Sada dobijamo dobru predstavu o tome zašto Microsoft misli da je Androidu potrebna antivirusna zaštita.

Javni pregled za Android uključivaće zaštitu od krađe identiteta i otići će korak dalje od Google-ove ugrađene zaštite od zlonamjernog softvera da ponudi detekciju zlonamjernog softvera zasnovanog na potpisu. „Odmah se vrši skeniranje radi otkrivanja zlonamjernog softvera i potencijalno neželjenih aplikacija (PUA)“, objašnjava Kanishka Srivastava, stariji menadžer programa u Microsoftu. „Ako se preuzme sigurna aplikacija, krajnji korisnik će vidjeti lagano obavještenje kojim će im reći da je aplikacija čista.“

Microsoftova zaštitna veba obuhvataće antifaširanje tako da se nesigurni veb sajtovi poslati putem SMS-a, WhatsApp-a, e-pošte ili drugih aplikacija odmah blokiraju. Microsoft takođe koristi svoju tehnologiju Defender SmartScreen da blokira nesigurne mrežne veze koje bi zlonamjerne aplikacije možda pokušale da stvore bez znanja korisnika.

Android pregledna aplikacija stiže više od godinu dana nakon što je Microsoft pokrenuo javni pregled svog antivirusnog sistema Defender na macOS-u. Microsoft je preimenovao Windows Defender Advanced Advanced Threat Protection (ATP) u Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) kao rezultat, a Mac klijent takođe pruža punu zaštitu od virusa i prijetnji pomiješanu sa mogućnošću brzog ili potpunog skeniranja.

Microsoft takođe planira antivirusnu aplikaciju za iOS, mada je jasno da će kompanija biti daleko više ograničena onim što pruža u Apple-ovim operativnim sistemima. Apple sandbokes iOS aplikacije podrazumijevano sprečavaju većinu krajnjih korisnika da preuzimaju bočne aplikacije bez App Store-a. Još uvijek nije jasno šta će tačno ponuditi iOS verzija Microsoft Defender-a.

„U narednim mjesecima objavit ćemo dodatne mogućnosti na Android-u, a više ćete čuti od nas o našim ulaganjima u odbranu mobilne prijetnje i za iOS uređaje“, objašnjava Rob Lefferts, korporativni potpredsjednik odjeljenja za Microsoft 365 bezbijednost.

Microsoft takođe omogućava da Defender ATP danas bude uopšteno dostupan na Linuku, omogućavajući kompaniji da ponudi objedinjeno antivirusno rješenje na radnim površinama i serverima kao što su Windows, macOS i Linuk.

Izvor: The Verge