MIUI 12 zvanično objavljen

Objavjeno: 28.04.2020.
MIUI 12 zvanično objavljen

Xiaomi je danas zvanično predstavio svoj najnoviji prilagođeni korisnički interfejs za Android - MIUI 12. Interfejs je zasnovan na Androidu 10, ali implementira vizuelne izmjene, sa jednostavnijim izgledom, novim animacijama, poboljšanim tamnim modom, novom aplikacijom za zdravlje i unaprijeđenim kontrolama privatnosti.

Kada su vizuelne izmjene u pitanju, Xiaomi je najveći dio MIUI interfejsa uradio u flat dizajnu. Tu su nove animacije za pokretanje i zatvaranje aplikacija, za koje Xiaomi tvrdi da su brže i fluidnije nego ranije. Dark Mode 2.0 je još jedan ključni dodatak, uz zatamnjivanje pozadine i podešavanje fonta za čitanje teksta i smanjenja zamaranja očiju.

Drugi vizuelni dodaci uključuju nove live pozadine, "always-on display" funkcija, poboljšan sistem obavještenja sa opcijom brzog odgovaranja i navigacija gestikulacijom koja primjenjuje Android 10 pristup.


Još jedna od glavnih funkcija, koje implementira MIUI 12, je poboljšano upravljanje kontrolama privatnosti. Sada je moguće pratiti ponašanje aplikacija i prikazivanje onih koje konkretno krše odobrenja. Pored toga, Xiaomi implementira novi virtuelni ID sigurnosni protokol koji sprječava da sumnjive aplikacije pristupaju važnim informacijama na uređaju.

Tu je i nova funkcija, AI Calling, koja vrši transkripciju poziva i preporučuje odgovore tokom razgovora za one sa oštećenim sluhom. Mi Health aplikacija je sada zvanično u opticaju, sa poboljšanim praćenjem aktivnosti, praćenjem spavanja i drugim funkcijama.

MIUI 12 beta testiranje je sada dostupno korisnicima u Kini, dok je stabilna objava planirana za jun. Internacionalna objava MIUI 12 interfejsa će varirati u zavisnosti od regije.

Izvor: Xiaomi