Mnogi će biti razočarani ako ovo budu hardverski zahtjevi za Windows 12

Objavjeno: 30.03.2023.
Mnogi će biti razočarani ako ovo budu hardverski zahtjevi za Windows 12

Poslednjih dana u velikoj mjeri je postala aktuelna tema o novom Windowsu 12. Najnovije informacije odnose na moguće hardverske zahteve koje će Windows 12 imati.

Kako su hardverski zahtevi za Windows 11 bili poprilično kontroverzni, svakako je zanimljivo kakve će zahtjeve Microsoft imati za one koji žele da na svoj PC instaliraju Windows 12.

Iako je do predstavljanja Windowsa 12 ostalo još mnogo vremena (možda i nekoliko godina), pojavili su se rani detalji o hardverskim zahtjevima, koji nagovještavaju šta će PC uređaji morati da zadovolje kako bi mogli da pokreću Windows 12.

Nemačka publikacija Deskmodder izveštava da Microsoft od februara 2022. godine radi na Windowsu 12, koji nosi kodni naziv "Next Valley".

Glasine ukazuju na to da bi Windows 12 mogao da zahtjeva najmanje 8GB radne memorije (RAM-a), udvostručujući tako zahteve Windowsa 11. Nema informacija o zahtjevima za internu memoriju, ali neke informacije ukazuju na to da bi Microsoft sa novom generacijom mogao u potpunosti da odustane od tradicionalnih hard diskova (HDD) u korist bržih i modernijih SSD-ova. Ovakva informacija kružila je i za Windows 11, ali na kraju se nije obistinila. U svakom slučaju, realno je očekivati da Microsoft povuče ovakav potez sa Windowsom 12.

Očekuje se da će operativni sistem biti kompatibilan sa Intelovim procesorima za desktop računare Meteo Lake-S 14. generacije. Uređaji sa ovim CPU-ovim verovatno bi mogli biti među prvima koji će pokretati Windows 12.

Što se tiče bezbednosti, Windows 12 će verovatno koristiti isti TPM 2.0 Trusted Platform Modul kao i njegov prethodnik. Microsoft testira i podršku za SHA-3 (Secure Hash Algoritam 3), a Windows 12 bi mogao da podržava i Pluton koprocesor, koji je debitovao na Ryzen 6000 CPU-ovima počekom prošle godine. On bi dodatno poboljšao mogućnosti sistema.

Izvor: b92