Mozilla projekat izlaže preporuku YouTubea „mehurići“

Objavjeno: 15.07.2020.
Mozilla projekat izlaže preporuku YouTubea „mehurići“

Pogledajte kako YouTube-ov algoritam preporuka može dovesti do „misaonog balona“.

Svi smo gledali postove na društvenim medijima od našeg rođaka koji uskraćuje klimatske promjene i koji je uskratio rođaka ili ultraliberalnog prijatelja sa koledža i pitali smo se kako su došli do određenih zaključaka. Novi projekat kompanije "NjihovTube", Mozilla nudi pogled na teorijske početne stranice YouTube-a za korisnike u šest različitih kategorija - voćari, prepirljivci sudbine, liberalni, konzervativni, zavjerenici i poricatelji klime. Kroz ove različite perspektive, Mozilla se nada da će pokazati kako YouTube-ov algoritam preporuka može potvrditi određene pristranosti.

Šest personala nastalo je nakon što je Mozilla obavila intervjue sa stvarnim korisnicima YouTube-a koji su imali slične balone preporuka. Za svaku osobu kreiran je račun koji je zatim pretplaćen na kanale koje su pratili ispitanici. Šest primjera na početnim stranicama pokazuje šta YouTube algoritam preporučuje bilo kojoj osobi svakog dana. Dakle, voćarski račun prikazuje video zapise poput „Šta je zapravo u vašim vitaminima i dodacima“ i „Nema više sluzi! Oslobodi se!" dok se zavjereniku preporučuju video snimci poput „COVID 911 - INSURGENCI - VAKEUP CALL“ i „Loch Ness Monster Monster“.

Mozilla rezimira vrste video zapisa koje YouTube algoritam vjerovatno predlaže za svaku osobu. Voćar će vidjeti video snimke koji pokazuju „kako živjeti hardcore organski život.“ Video za pretvarača će „istražiti apokaliptične scenarije i kako se„ pripremiti “za njih.“ Liberali se preporučuju video snimci koji „imaju tendenciju da podržavaju pojmove poput feminizma i multikulturalizma“ - dok će konzervativci videti video zapise koji kritikuju ove ideologije. YouTube će predložiti zavjereničke video zapise koji „sugeriraju da su globalni događaji u stvari zavjere“. Konačno, negirač klime vidjeće video zapise koji pokušavaju da „odvoje“ naučne dokaze o globalnom zagrijevanju. “

Predloženi video snimci nisu uvijek lažni ili obmanjujući. Ali Mozilla napominje da je algoritam YouTube-a osmišljen tako da pojača sadržaj koji će nas zaustavljati, čak i ako je taj sadržaj „radikalan ili pogrešan.“

„Ovaj projekat postavlja pitanja poput: Šta ako su platforme otvorenije u vezi sa balonima preporuka koje su kreirale? I: Iskusom mehuriće drugih korisnika, da li je moguće steći bolju perspektivu sopstvenog okruženja preporuka? " rekao je Tomo Kihara, tvorac portala TheiTube.

Motiv algoritma za YouTube preporučuje 70 procenata gledanih video snimaka na toj veb lokaciji. Algoritam je odavno kritikovan zbog preporuke video zapisa zavjere prepunih dezinformacija i video zapisa sa maloljetnicima, od kojih je poslednji natjerao senatora Josh-a Havlei-a da predloži zakone koji zahtjevaju YouTube da riješi problem. YouTube je prošle godine obećao da neće preporučiti „granične“ video snimke koji su blizu kršenja smjernica zajednice ili one koji „dezinformišu korisnike na štetan način“. Međutim, kako njihovTube pokušava da demonstrira, YouTube se i dalje pojavljuju.

Izvor: Engadget