Na Instagramu je „Pods“ ustanovljen kao algoritam za igranje i povećava vidljivost koordiniranim komentarima, lajkovima

Objavjeno: 01.05.2020.
Na Instagramu je „Pods“ ustanovljen kao algoritam za igranje i povećava vidljivost koordiniranim komentarima, lajkovima

Instagram pods se mogu lako otkriti Google pretragom.

Instagram je jedna od najpopularnijih platformi za društvene medije na kojoj se ljudi okupljaju da bi dijelili fotografije i video zapise. Ova interakcija je kvantifikovana „lajkovima“ i „komentarima“ na postove koje platforma koristi za algoritamski isticanje popularnih postova. Sada je tim istraživača otkrio da nije sav ovaj angažman organski. Istraživači kažu da na Instagramu postoji nekoliko grupa korisnika koji stvaraju vještački angažman dopadajući se međusobnim postovima i predstavljaju prijetnju integritetu platforme. Ove grupe su u narodu poznate i kao „pod-ljudi“.

Prema istraživanju koje je sproveo tim sa Univerziteta u Njujorku Tandon School of Engineering i Univerziteta Drekel, na Instagramu postoji „čvrst podzemni ekosistem podmornica“ koji vještački povećava popularnost sadržaja u cilju promocije njihovog sadržaja, povećanja dometa, ili "pojačati retoriku."

Istraživači su razvili alat za mašinsko učenje kako bi otkrili postove na Instagramu koji imaju vjerovatnu vjerovatnoću da će steći popularnost putem angažovanja pod stropova. Podočnjaci takođe uključuju ljude koji ručno poduzimaju akcije, što ih čini relativno težim za otkrivanje. Stil komentara i vremena interakcije je ono što je omogućilo istraživačima da pronađu postove koje su promovisale pod-interakcije.

Istraživači su istakli da je lako otkriti mahune putem Google pretrage i samo 4 procenta otkrivenih mahuna zahtijeva da korisnici imaju minimalan broj pratilaca pre nego što se pridruže.

Šta je otkriveno?

Prema istraživačima, otkriveno je da ove mahune koriste „uzajamnost zloupotrebe“ da bi povećale popularnost sadržaja. Zloupotreba uzajamnosti je proces u kojem svaki član ili pod-grupa recipročno komunicira sa sadržajem koji objavljuju drugi članovi grupe. Za ovaj proces se pokazalo da je veoma efikasan, jer ne samo da je povećao vidljivost posta već i povećao stvarno, organsko angažovanje. Takođe su otkrili da se mahune često reklamiraju na „oglasnim pločama drugih mahuna“ što je omogućilo istraživačima da otkriju nove mahune.

Mašinsko učenje je korišćeno za analizu 18 lakih Instagram postova koji su pripadali 1,11,455 jedinstvenih naloga. Ti su postovi oglašeni na više od 400 Instagram pod-grupa koje su hostirane na Telegramu. Istraživači su primetili da je 70 procenata korisnika doživjelo dvostruko ili veće povećanje nivoa interakcije na kontrolnim stanicama i petostruko povećanje komentara.

„Kada su korisnici koji nikada nisu objavljivali u mahunama počeli da objavljuju 50 odsto svojih postova u mahunama, vidjeli su više nego petostruko povećanje organske interakcije sa postovima koje nisu objavljivali u strujama“, navodi se u nalazu. U prosjeku je bilo 900 korisnika pod-korisnika, a najviše 17.000 korisnika.

Istraživanje pokazuje da su mahune na Instagramu efikasno sredstvo za povećanje popularnosti na Instagramu korisnika. U njemu se navodi da su podsustavi na Instagramu koje je vodio Telegram postali prilično rasprostranjeni i "vjerovatno će i dalje biti popularni." Njihova efikasnost predstavlja opasnost za integritet i sigurnost mrežnih društvenih mreža jer se one mogu koristiti za promociju politički motivisane propagande kroz vještački uticaj. Istraživanja su dodala da alat koji su stvorili za otkrivanje mahuna „može biti raspoređen kao dio algoritama za kuriranje sadržaja“.

Izvor: NDTV