Najnoviji propagandni pregled Facebooka skida stranice povezane s QAnon-om

Objavjeno: 06.05.2020.
Najnoviji propagandni pregled Facebooka skida stranice povezane s QAnon-om

Računi su povučeni zbog „koordiniranog neovlaštenog ponašanja“.

Facebook je uklonio desetine naloga, stranica i grupa koje su gurale teorije zavjere QAnon kao rezultat njegovih istraga u cilju izbora 2020.

Kompanija je najavila uklanjanje računa u okviru svog aprilskog izvještaja o „koordiniranom neovlaštenom ponašanju“. Kompanija je takođe uklonila mreže računa povezanih sa Rusijom i Iranom, kao i VDARE, antimigrantsku grupu u SAD.

Preseljenja obilježavaju prvi put da je Facebook javno objavio akciju protiv QAnona, krajnje desne zavjere za grupu koja je nastala na 4Chan i koja je zabranjena na drugim platformama poput Reddita. Facebook nije precizirao ko stoji iza napora, samo što je „istraga pronašla veze sa pojedincima povezanim sa QAnonom“.

Facebookov šef sigurnosne politike, Nathaniel Gleicher, rekao je da računi prethode kondenovirusnoj pandemiji, ali da smo „vidjeli da oni oportunistički podržavaju teme vezane za COVID“.

"Često su objavljivali vijesti i teme, uključujući predstojeće predsjedničke izbore i kandidate, trenutnu američku administraciju, antisemitske i antisiazijske zavjere i COVID-19", napisao je Facebook u izvještaju o uklanjanju. „Iako se činilo da to nije fokus ove kampanje, neki pojedinci koji stoje iza ovog pokušaja pokušali su unovčiti svoj klik-bajt prodajom majica i druge robe.“

Kao što NBC News ističe, stranice predstavljaju samo „djelić“ prisustva pristalica QAnona na Facebooku. Iako Facebook ima za cilj da raskrinkava i sakrije teorije zavjere i dezinformacije, kompanija ne uklanja postove koji na drugi način ne krše njihova pravila.

Zajedno, pet stranica, 20 naloga i šest grupa dostiglo je više od 150.000 korisnika Facebooka, saopštila je kompanija. Sto trideset i tri hiljade korisnika pratilo je bar jednu od stranica, a 30.000 se pridružilo bar jednoj grupi. Iako je to mali podskup Facebook korisnika od 195 miliona, on i dalje ističe kako mali broj „fringe“ naloga može dobiti relativno široku distribuciju na društvenoj mreži.

Izvor: Engadget