Najveće kompanije robota i njihovi najstrašniji izumi

Objavjeno: 06.07.2020.
Najveće kompanije robota i njihovi najstrašniji izumi

Roboti - neki od njih ih vole, neki se brinu da će preuzeti naš posao, a neki od nas su zabrinuti da će preuzeti svijet.

Zbog sve sofisticiranijih proizvodnih procesa i sve moćnijeg AI-ja, roboti - humanoidni ili na neki drugi način - postaju sposobniji, korisniji i - da - ponekad zastrašujuće.

Prvi komercijalni, industrijski roboti često su bili nepokretni, fiksirani na mjestu i usmjereni na jedan zadatak, često radeći na proizvodnoj liniji. Međutim, danas ih sve češće nalazimo kako hodaju na dvije noge poput nas, kreću se gusjenicama ili čak lete nebom. Neki od njih su postavljeni na posao, obavljajući dosadne, ponavljajuće ili opasne zadatke, da bi nas spasili od toga da ih sami moramo obavljati. A neki postoje isključivo radi naše zabave ili uživanja.

Naravno, na naš život utiče i ogroman i rastući broj softverskih robota - ili „botova“ kako ih se često naziva. Oni imaju iste karakteristike kao i njihovi fizički kolege - što je najvažnije, sposobnost samostalnog obavljanja zadataka. Međutim, kako postoje samo u digitalnom svetu, oni nisu uključeni u ovaj članak.

Evo pregleda nekih od najnaprednijih, sposobnih i najstrašnijih zastrašujućih robota koji trenutno žive i rade među nama. Srećom, u ovom trenutku još uvijek je moguće povući utikač na većinu njih ako se počnu ponašati zabrinjavajuće. Sjutra to možda nije slučaj.

Soni Aibo

Sonijev Aibo je robotski pas, osmišljen da sjedi na pola puta između kućnog ljubimca i igračke. Od kada je prvi put predstavljen 2018. godine, dopunjen je AI dizajniranim tako da djeluje i ponaša se realno, do te mjere da sada može prepoznati lice ili glas svog vlasnika i prilagoditi njegovo ponašanje njihovoj ličnosti.

AI algoritmi žive u oblaku, što znači da Aibos kolektivno uči - svi Aibosi mogu da nauče iz iskustva jednog Aibo-a - i da može da nauči da prepozna i odgovori na preko 100 različitih lica. Cijenjene na nešto manje od 3.000 dolara, to nije jeftina dječja igračka, ali ako imate duboke džepove i želju da vam kao pratilac na raspolaganju bude jedan od najnaprednijih robota, to bi mogao biti onaj za vas.

Honda Asimo

Asimo je jedan od najnaprednijih svjetskih humanoidnih robota, koji je u stanju da samostalno uči, hoda na dvije noge i penje se stepenicama. Za robota, ambulacija s dvij noge u stvarnom okruženju je složen AI podvig. Mašine moraju biti u stanju da uče kako bi bile uspravne, stabilne i u pokretu sa mnogim različitim situacijama i opasnostima sa kojima se mogu susresti.

Asimo je prvi put predstavljen 2000. godine kao jedan od prvih robota sa dvij noge na svijetu i od tada se značajno razvijao. Asimo ne ispunjava nijednu stvarnu komercijalnu funkciju osim da je impresivan prikaz robotskih vještina svojih proizvođača, međutim, sposoban je da komunicira sa ljudima, prepoznaje i reaguje na veliki spektar spoljnih objekata, pa čak i navigacija gore i dolje.

Toiota THR-3

Ovaj robot je dizajniran od strane Toiote kako bi ispunio brojne uloge - umjesto da bude stručnjak za bilo koji zadatak; može se programirati (ili naučiti) da djeluje u velikom broju kapaciteta, uključujući čišćenje, izgradnju, njegu ili jednostavno druženje. Još jedna relativno jedinstvena karakteristika je to što je dizajniran od pokretanja do daljinskog upravljanja. Čovek u posebno dizajniranom odijelu za hvatanje pokreta može "ući" u robota i direktno kontrolisati pokret njegovih udova.

THR-3 (nazvan kao treća generacija Toiotinog humanoidnog robot programa) predstavljen je prije nekoliko godina, i od tada, izgleda da nije bilo dostupno ogromno puno informacija o tome kako je se koristi. Međutim, hibridni model autonomne / daljinske kontrole svakako je revolucionarni i čini potencijalno vrlo koristan u mnogim scenarijima u kojima potpuna autonomija možda nije sigurna ili odgovarajuća, kao što je usko sarađivanje sa ljudima.

Mesto Boston Dinamics

Iako možda ne izgleda tako ljubazno ili simpatično kao Aibo, njegova cijena - 70.000 dolara plus - sugeriše da je ovo daleko ozbiljnija mašina pogodna za ozbiljnije poslove.

Spot sigurno nije kućni ljubimac ili igračka. U stvari, dizajniran je kao veoma pokretna, autonomna senzorska jedinica. Imajući to u vidu, proizvođači kompanije Boston Dinamics kažu da pregledavaju svaku aplikaciju kupca kako bi osigurali da će robot raditi na „koristan“ način.

Dosadašnje upotrebe uključivale su prikupljanje slika na gradilištima, sprovođenje podzemnog istraživanja za NASA i praćenje efikasnosti mjera socijalnog distanciranja COVID-19 u parkovima u Singapuru.

Samsung Bot Retail

Kao što ime kaže, ovaj robot je dizajniran za rad u maloprodajnom okruženju. Može se kretati kroz gužve po zauzetom prodajnom salonu, usmjeravajući kupce na proizvode koji ih zanimaju ili daju predloge onima koji tek pregledavaju.

Možete platiti karticama od klijenata koji koriste NFC tehnologiju, a na poleđini imaju police na kojima se mogu naručiti proizvodi koje bi kupci možda željeli da kupe. Takođe je u stanju da analizira ljudski jezik i izraze lica kako bi utvrdio kako bi najbolje mogao da postane koristan.

Houston Mehatronika Akuanaut

Transformator u stvarnom životu, robot Akuanaut sposoban je da se preoblikuje iz autonomnog potopnog vozila u humanoidni robot za održavanje, sve dok radi u najnemogljivijim regionima svijeta, duboko pod okeanima.

Akuanaut je fuzija dva najčešće korišćena bespilotna podvodna vozila - bespilotne letjelice podmornice i vozila za održavanje sa daljinskim upravljanjem. Omogućen od strane AI, on je u stanju da djeluje autonomno da ispituje i vrši popravke građevina poput naftnih postrojenja i cevovoda, u okruženjima koja bi bila opasna i skupa za ljude.

Univerzitet Osaka CB2

Nije najnoviji robot na ovoj listi sa velikom maržom, ali svakako jedan od najluđih. CB2 je robot-beba koja je stvorena davne 2007. godine kao način proučavanja neurološkog razvoja kod ljudskih beba. Koristi tehnologiju prepoznavanja lica da bi razumio emocije i fizičke reakcije kako bi istraživači bolje razumjeli ljudski kognitivni razvoj. Taktilni senzori ispod gumene kože omogućavaju mu da reaguje i reaguje na to da ih miluje i guši.

Hanson Robotics Sophia

Prvi robot na svijetu - koji je dobio državljanstvo Saudijske Arabije 2017. godine - takođe je možda jedan od najstrašnijih robota na svijetu. Dizajnirana da liči na Audrei Hepburn, njeni proizvođači opisuju je kao „evoluirajuću mašinu genija“ i sposobna je za realistične izraze lica sinhronizovane sa prirodnim ljudskim razgovorom, zahvaljujući naprednim algoritmima mašinskog učenja koji čine njen mozak. Zabrinjavajuće, Sophia je jednom izjavila da bi voljela da "uništi ljude" zahvaljujući tehničkom propustu (ili je to bilo?) Koji se dogodio dok su je demonstrirali na SKSSV 2016. godine.

Izvor: Forbes