Nazire se svjetlo na kraju tunela: Mobilni telefoni još nisu otpisani

Objavjeno: 01.04.2024.
Nazire se svjetlo na kraju tunela: Mobilni telefoni još nisu otpisani

Prodaja mobilnih telefona trebalo bi se da se oporavi u ovoj godini, piše u izvještaju kompanije Counterpoint Research.

Kako se navodi, dva su razloga za ovo: prvo, popuštanje inflacije podupire tražnju na tržištima u razvoju, a drugo, kupce skupljih uređaja mami integracija generativne veštačke inteligencije.

Globalne isporuke pale su prošle godine više od 4% budući da su građani smanjili potrošnju pod pritiskom nesigurnosti u privredi.

U 2024. isporuke bi trebalo da porastu za 3%, a glavni motor rasta trebalo bi da budu tržišta poput Indije, Bliskog istoka i Afrike, posebno u kategoriji jeftinijih uređaja, smatraju u Counterpoint Researchu.

Isporuke jeftinijih uređaja porašće za 11%, uz pojačanu tražnju u karipskoj i latinoameričkoj regiji, procjenjuje ova agencija.

Tražnju za telefonima u cjenovnoj kategoriji od 150 do 249 dolara trebalo bi da podstakne slabljenje inflacije u regionima poput Afrike i stabilizacija lokalnih valuta, uz dodatni podsticaj pojačane konkurencije među kineskim proizvođačima.

U najskupljoj kategoriji koju definiše cjenovni raspon od 600 do 799 dolara, prodaja bi trebalo da poraste za 17% zahvaljujući integraciji genAI tehnologije i tražnji za sklopivim uređajima, stoji u izvještaju.

Najviše će skupih telefona vjerojatno prodati Apple i Huawei, procjenjuju u Counterpoint Researchu, zahvaljujući stabilnoj potražnji za iPhone uređajima i vodećoj poziciji Huaweija na matičnom kineskom tržištu.

Izvor: b92