Nekad je bio "jeftin FLAGSHIP za narod", sad košta 1.000 evra!

Objavjeno: 29.03.2020.
Nekad je bio "jeftin FLAGSHIP za narod", sad košta 1.000 evra!

Dobro, jedan evro manje od hiljadarke…

Sintagma “flagship za narod“ sve manje ima smisla.

Flagship za narod trebalo bi da označi telefon, koji ima premijum specifikacije, ali ne košta poput flagship uređaja i drastično je jeftiniji - 20, 30, pa i više procenata.

Dosad su se mnogi naši čitaoc kleli u Xiaomi, prvenstveno zbog cijene, ali sad to više ne važi. Mora se priznati jedna stvar - Xiaomi je od praktično neuglednog plastičnog smartfona došao do jednog od vodećih proizvođača, koji danas izgleda atraktivno kao Samsung, Huawei ili Apple telefon.

Da stvar bude zanimljivija, Huawei i Xiaomi su se tokom februara, koji je zvanično najgori mjesec što se prodaje tiče, rotirali, pa je tog mjeseca Huawei bio broj četiri, a Xiaomi broj tri. Da li će tako i ostati videćemo uskoro, jer je Xiaomi upravo objavio evropske cijene svog novog Xiaomi Mi 10 telefona i mnogima se one neće nimalo dopasti, ali tako se to rad i Xiaomi nije prvi po ovoj praksi...

Xiaomi Mi 10 sa 128 GB memorije koštaće 799 evra u Evropi, dok će model The Mi 10 Pro koštati nevjerovatnih 999 evra, što je značajno povećanje u odnosu na Mi 9 seriju. Xiaomi je pokušao cijenu da opravda premijum materijalima, unaprijeđenim hardverom, kao i podrškom za 5G. S tim u vezi treba istaći i jednu od najboljih kamera na tržištu, koja je jedno vrijeme čak i bila broj jedan na DxO Mark listi među mobilnim telefonima.

Poređenja radi, Samsung Galaxy S20 5G košta isto toliko u Evropi, a toliko će koštati i Huawei P40 Pro, koji ipak predstavljaju klasu više od Xiaomi-ja još uvek.

Da se sprema za cjenovni skok bilo je jasno već na samoj premijeri Mi 10 i Mi 10 Pro telefona, kad je Xiaomi uporedio svoje nove modele prvi put direktno sa konkurentima kakvi su Samsung i Apple.

Od početnog “flagship-a za narod“ nastao je Redmi, a onda i Pocophone, koji će nastaviti da budu jeftini, dok će Xiaomi nuditi srednju i očigledno premijum klasu, koja će sad morati sa konkurencijom da se bori i po pitanju inovacija, unaprijeđenja ne samo hardvera, nego i softvera, ažuriranja i samog izgleda telefona.

Izvor: mondo.rs