Nemojte da koristite ove punjače!

Objavjeno: 24.05.2019.
Nemojte da koristite ove punjače!
Bezbjednosni rizik za korisnike - kao da ste našli četkicu za zube pored puta i uzeli je da operete zube!
Ako negdje putujete, a baterija vam je pri kraju, vjerovatno se obradujete kada ugledate javni punjač na aerodromu, i pritrčite mu kako biste napunili svoj uređaj da vam potraje do kraja puta. Međutim, Forbs prenosi upozorenje stručnjaka vezano za korišćenje punjača na aerodromima.

Korišćenje javnog USB porta je kao da ste pored puta našli četkicu za zube, i stavili je u usta. Nemate pojma gde je ta stvar sve bila. I zapamtite da svaki USB može da prenosi podatke, mnogo je bezbjednije da uvijek ponesete svoj punjač i uključite ga u utičnicu na aerodromu, na taj način znate da ste bezbijedni, savjetuje potpredsjednik X Force tima IBM bezbijednosti Kejleb Barlou.

Sajberkriminalci mogu da modifikuju te USB utikače i na vaš uređaj instaliraju malware, ili preuzmu sa njega podatke bez vašeg odobrenja rekao je on.

Barlou navodi i da mnoge hakerske grupe trenutno svoj fokus prebacuju na putnike, kao ciljnu grupu koja pristupa javnim Wi-Fi mrežama i koristi usluge kao što je javni punjač. Industrija transporta prije samo dvije godine je bila deseta na listi prioriteta hakera, a ove godine nalazi se na drugom mjestu. Izvor:Mondo