Neograničena kontrola računara pokretom (video)

Objavjeno: 25.05.2012.
Neograničena kontrola računara pokretom (video)
Recite zbogom mišu i tastaturi. Jedna mala kompanija osmislila je tehnologiju koja bi mogla iz temelja da promijeni kompjuterski korisnički interfejs i način na koji ga koristimo. Tehnologija američkog start-upa omogućuje submilimetarsku preciznost, podržava pokrete poput pinch-to-zoom i nagoveštava nove aplikacije, piše CNET.

Leap 3D, kako je nova tehnologija nazvana, programerima će omogućiti stvaranje aplikacija kojima ćemo upravljati pokretima ruku, pa čak i prstiju. Razvila ju je kompanija Leap Motion iz San Francisca.

Sastoji se od malog USB uređaja i sofisticirane softverske platforme. Očekuje se da će koštati 70 dolara, no neće se pojaviti na tržištu pre početka iduće godine.

Skok je napred u odnosu na dosadašnju tehnologiju zato što omogućuje kontrolu upravljanja na računaru s preciznošću do u stotinku milimetra, a uvodi i podršku za pokrete koji nisu vezani s dodirom.

Sistem stvara trodimenzionalni interaktivni prostor, precizniji od ekrana osetljivog na dodir ili miša, podjednako pouzdan kao tastatura. Može prepoznati čak i vrlo male pokrete prsta, što moguću primenu širi na mnoga područja mimo igara, od arhitekture do hirurgije.

Može, recimo, biti korišćen za navigaciju operativnim sistemom i web pretraživačima, izradu i interakciju s trodimenzionalnim modelima, precizno dvodimenzionalno i trodimenzionalno crtanje, upravljanje složenim trodimenzionalnim vizualizacijama podataka, potpisivanje digitalnih dokumenata...

A to je tek početak. Leap Motion, koji očekuje rundu finansiranja vrijednu 12,7 miliona dolar, namjerava oko svoje tehnologije da izgradi otvoreni eko-sistem koji će podržavati velik broj aplikacija drugih proizvođača.

Zanimanje u programerskoj zajednici već je sad poprilično. U Leap Motionu tvrde kako im je pristiglo više od hiljadu pitanja i očekuju kako će njihov broj eksponencijalno rasti. Kako bi popularizovali Leap 3D, uskoro će poslati 15 do 20 hiljada besplatnih programskih paketa za razvoj.