Netflix započinje da ukida ograničenja koja su postavljena tokom korona virusa

Objavjeno: 12.05.2020.
Netflix započinje da ukida ograničenja koja su postavljena tokom korona virusa

Još u martu, Netflix je otkrio da smanjuje svoje brzine protoka širom Evrope kao odgovor na zahtjev komesara EU, koji je (nepotrebno) zabrinut zbog zastoja Coronavirusa, što opterećuje sisteme širokopojasne isporuke.

Neizbježno su sve ostale velike platforme za streaming video sadržaja brzo slijedile, ostavljajući evropskim domaćinstvima jasno smanjeni kvalitet striming slike dok su pokušavali da popune sate zaglavljene u svojim domovima.

Na svu sreću, čini se da je Netflix, bar počeo preokretati ograničenja propusne opsega. Čuo sam iz višestrukih kontakata u Njemačkoj da sada primećuju brzinu striminga za 4K Netflix sadržaj koji rutinski pogađa 15,25Mbps - istu maksimalnu brzinu kojom su pogodili prije nego što su nametnute granice koronavirusa. Ranije je postupak prebacivanja Netflixa ove tokove imao ograničenim na 7,62Mbps - minimalnom brzinom koja je potrebna da bi se osigurao 4K protok (komprimovanog izgleda).

Ovo je sjajna vijest za njemačke AV fanove - pogotovo što su se neki evropski korisnici Netflix-a brinuli da Netflix i drugi servisi za striming nikada ne mogu vratiti propusne opsege na svoje nivoe prije koronavirusa.

Čini se, međutim, da je situacija u Njemačkoj izolovan slučaj. Svakako  u Velikoj Britaniji gde živim, Netflix je i dalje ograničen na 7,62Mbps vrhova.

Ovo sugeriše da će Netflix podizati ograničenje propusne širine za pojedinu zemlju, postavljajući pitanja koja kriterijuma koristi za donošenje svojih odluka.

Ako se zasniva na nekim kriterijumima koji se odnose na to koliko se dobro određena zemlja bavi virusom, posebno u mjeri u kojoj je neka država sposobna da ukine blokadu uslova, Netflix brzine striminga bi mogle da počnu da postanu zanimljiva dodatna mjera koliko su različiti koronavirusi pristupi rade u različitim zemljama!

Vjerovatnije je, međutim, da je smisao onoga što se događa leži u odjeljku za ažuriranje koji je Netflix nedavno dodao na svoj originalni blog o svom pristupu ograničavanju propusnosti. Objavljeno 21. aprila, ovo ažuriranje kaže: „Imajte na umu da radimo sa davateljima internetskih usluga kako bismo povećali kapacitet. Samo u poslednjem mjesecu dodali smo četiri puta više od normalnog kapaciteta. Kako se uslovi poboljšavaju, ukinućemo ta ograničenja. "

Iako su poprilično zagonetni u nekoj svojoj terminologiji, dvije glavne stvari za koje se čini da definitivno možemo preuzeti ovo ažuriranje jesu da Netflix zaista namjerava da na kraju vrati propusne širine protoka na nivoe virusa za sve, ali da će se njegove odluke vjerovatno donositi na osnovu o razgovorima sa pojedinačnim davateljima internetskih usluga u različitim zemljama. Tako su, navodno, njemački davaoci internetskih usluga pružili dovoljno dokaza da su njihovi sistemi sada u stanju da se nose sa povratkom na pune propusne opsege.

Da li su njemački davaoci internetskih usluga zapravo lobirali Netflix za povratak širokopojasnih kapaciteta na normalan nivo ili je promjena nastala kao rezultat normalnih redovnih diskusija o "prijavi", pretpostavljam da nikada nećemo znati. Ali ako bilo koja ISP-ova kompanija u drugim evropskim zemljama koje su trenutno pogođene čita ovaj članak i uvjerena je - kao što ja sumnjam da jesu - da nemaju stalnih problema sa kapacitetima, možda bi mogla da postanu solidni svojim klijentima tako što će se obratiti Netflixu da vide mogu li uklonite ograničenja i u svojim zemljama ?!

Početni odgovor Netflixa na pitanja o njegovom pristupu ukidanju ograničenja propusne širine bio je samo da me uputi na Netflixov blog na tu temu. Međutim, zatražio sam konkretnije informacije i pružiću ažuriranje ako čujem nešto više. Takođe sam se obratio Disney + i Amazonu radi razmišljanja o ovoj temi u svijetlu poteza Netflixa, i ponovo ću vam dostaviti ažuriranje ako imaju šta zanimljivo da kažu.

Izvor: Forbes