Nikada više ne propustite pucanj s ovim robotičnim košarkaškim obručem

Objavjeno: 13.05.2020.
Nikada više ne propustite pucanj s ovim robotičnim košarkaškim obručem

Loše vijesti: to bi se vjerovatno moglo računati kao varanje u profesionalnoj igri

Robotika i AI bi trebali poboljšati život ljudi, pa zašto mi ne pomognu da manje sisam sport? Inženjer i YouTuber Shane Vighton su se bavili ovim nevjerovatno hitnim problemom sa jednom od najpametnijih mehaničkih kreacija koje sam video na Internetu: košarkaškim obručem koji obezbjeđuje da nikada ne propustite nijedan snimak.

U nastavku možete saznati kako stvari funkcionišu iz GIF-a. Senzori prate putanju svakog hitaca, a motori pričvršćeni na stražnju dasku prilagođavaju njegov ugao kako bi odgurnuo loptu u obruč. Ali Vightonov video (sa njegovog kanala Stuff Made Here) ulazi u jedan fascinantan detalj, objašnjavajući i osnovnu tehnologiju i proces dizajniranja.

Na primjer, cijeli proces praćenja hicta, izračunavanja ugla i podešavanja ploče mora da se odvija u samo 600 milisekundi. To uopšte nije vrijeme To je značilo da je Vighton zaista morao da optimizira svoj dizajn kako bi bio što lakši, a samim tim i što jednostavniji za pomjeranje. Zato su motori koji pokreću stvar pričvršćeni na stražnji okvir, a ne na samu stražnju ploču i zašto su potporni nosači izdubljeni: svi kako bi se smanjila težina i olakšala ploča da se podesi pod uglom pri velikim brzinama.

Takođe postoji puno pametnosti na strani softvera, koju pokreće Microsoft Kinect, svuda obožavani od strane "uradi sam" hakera. Među njima je i funkcija prepoznavanja lica koja identifikuje da li Vighton ili njegova supruga pucaju. To omogućava neko nepošteno i vrlo smiješno varanje. Mogu samo zamisliti nekog razmaženog tehničkog izvršnog direktora koji instalira jednu od ovih mašina na svom domaćem košarkaškom terenu kako bi se osigurao da nikad ne izgubi igru. Postoji takođe slična konstrukcija (koju Vighton spominje) koju je napravio YouTuber Mark Rober u 2017. godini: pokretna tabli koja vam omogućava da svaki put kad dobijete metlu.

U svakom slučaju, možete pogledati cijeli video iz Vightona ako želite jasno i zabavno objašnjenje kako to sve funkcioniše. Sledeći posao: robot koji mi pomaže da sedim.

Izvor: The Verge