Nokia ističe da je 5G za 90% efikasniji od 4G

Objavjeno: 04.12.2020.
Nokia ističe da je 5G za 90% efikasniji od 4G

Nova studija, koju su sproveli Nokia i Telefonica, otkrila je da su 5G mreže do 90% efikasnije od 4G mreža. Pomenuti nalazi su rezultat tromjesečne studije koja je proučavala potrošnju Radio Access Network (RAN) u mreži Telefonica-e.

Dvije kompanije su istakle da, iako će 5G mreže dramatično povećati protok, to neće dovesti do porasta potrošnje energije istom brzinom, što pokazuje posvećenost ovih kompanija klimatskim promjenama.

Uprkos pozitivnim rezultatima, Nokia priznaje da 5G mreže i dalje zahtijevaju dodatne akcije kako bi postale energetski efikasnije i smanjile emisiju CO2. Rečeno je da postojeće funkcije za uštedu energije na radio baznim stanicama i na mrežnim nivoima, poput 5G funkcija za uštedu energije, primene malih ćelija i nova 5G arhitektura i protokoli, mogu "značajno poboljšati" energetsku efikasnost bežičnih mreža kada se one kombinuju.

U studiji su korišćena rešenja iz Nokijinog AirScale portfolija, uključujući AirScale Base Stations i AirScale Massive MIMO Active Antenna rešenja.

Obije kompanije kažu da su posvećene ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5° C. Nokia je posebno rekla da će smanjiti emisiju štetnih materijala iz svog poslovanja za 41% do 2030. godine i da je pomogla kupcima koji su modernizovali svoje bazne stanice da koriste 46% manje energije.

Prošle godine je kompanija istakla da je isporučila proizvode sa nultom emisijom za više od 150 kupaca širom svijeta, a ovo bi trebalo da pomogne u smanjenju oslobađanja CO2 koje bi inače nastalo.

Izvor: Neowin