Nova opcija olakšaće i pojednostaviti korišćenje legendarnog programa u Windows-ima

Objavjeno: 30.12.2022.
Nova opcija olakšaće i pojednostaviti korišćenje legendarnog programa u Windows-ima

Microsoft priprema jedan veliki novitet za svoj Notepad. Ovaj popularni alat kojeg mnogi često koriste godinama se ne mijenja, a sada bi trebao dobiti novu i izričito korisnu opciju za koju se možemo upitati zašto nije predstavljena ranije. Ono što je zanimljivo jest da je u javnost procurio screenshot koji je verovatno snimljen na računaru nekog od zaposlenika Microsoft-a, a na kojem piše: Ne razgovarajte o ovoj opciji i ne uzimajte screenshotove.

Taj snimak ekrana, naime, otkriva kako će korisnici Windows-a 11 na Notepad-u moći koristiti tabove, odnosno kartice. Tabovi će se otvarati na vrhu otvorenog prozora Notepad-a i ne treba sumnjati kako će ova opcija uveliko olakšati korišćenje onima koji se često služe Notepad-om i otvaraju više prozora odjednom jer je otvaranje više kartica umesto prozora jednostavnije i preglednije.

Dok na Notepad-u ova opcija još nije službeno predstavljena (objavljeni screenshot uklonjen je brzo nakon što je objavljen, ali do tada ju je neko već snimio i proširio se internetom), Microsoft je ranije ove godine službeno objavio jedan sličan novitet – tabove za File Explorer koji su, nakon prvotne odgode, odnedavno dostupni korisnicima poslednje verzije njihovog operativnog sistema za računare, Windows 11.

Takođe, ranije je najavljena, a odnedavno i dostupna opcija “predloženih akcija” koja predviđa što bi korisnik mogao sledeće napraviti te mu predložiti akciju koju bi mogao obaviti s jednim klikom miša. Npr. ako korisnici kopiraju informacije poput telefonskog broja ili datuma, pojaviće im se leteći meni s predlozima akcija poput obavljanja telefonskog poziva ili unosa događaja u kalendar.

Što se opcije kartica u Notepadu tiče, nije poznato kada će ona postati dostupna svima, ali prema informacijama Windows Centrala, tokom sledećih nekoliko sedmica mogla bi biti najavljena za testiranje za korisnike Windows Insider-a.

Izvor: www.itnetwork.rs