Nova politika privatnosti WhatsAppa bi mogla biti nelegalna

Objavjeno: 14.04.2021.
Nova politika privatnosti WhatsAppa bi mogla biti nelegalna

WhatsApp se suočava sa burnom reakcijom otkako je objavio da želi da ažurira svoju politiku privatnosti promjenama koje će omogućiti Facebook-u da objedini sve podatke svojih korisnika u svim svojim servisima. Njemački regulator za privatnost je pokrenuo postupak koji želi da spriječi WhatsApp u njegovim planovima da ažurira svoju politiku privatnosti.

Johannes Caspar, povjerenik za zaštitu podataka i slobodu informacija iz Hamburga, pokušava da spriječi Facebook da prikuplja podatke od WhatsAppa, strahujući da bi ih kompanija mogla iskoristiti za proširenje svog poslovanja sa marketingom i oglašavanjem.

Caspar je u izjavi istakao: "Trenutno postoji razlog da se vjeruje da se odredbe o dijeljenju podataka između WhatsAppa i Facebooka nezakonito sprovode zbog nedostatka dobrovoljnog i informisanog pristanka korisnika. Da bi se spriječila nezakonita masovna razmjena podataka i stavila tačka na nezakoniti pritisak na saglasnost miliona korisnika, sada je pokrenut formalni postupak za zaštitu podataka subjekata".

Cilj je da se odluka donese prije 15. maja, što je datum kada korisnici moraju da prihvate novu politiku privatnosti ili (verovatno) prestanu da koriste WhatsApp. Vrlo je moguće da se ova naredba odnosi samo na korisnike u Njemačkoj, ali još uvijek postoji nada da će postupak skužiti kao osnova za druge zemlje i regulatore.

Hamburški povjerenik prethodno je uspješno sproveo sličnu naredbu protiv Facebooka prije četiri i po godine, zbog ažuriranja uslova korišćenja WhatsApp-a i promjena u vezi sa razmjenom informacija u Facebookovim kompanijama. Nalog su potvrdile dve instance uprkos tome što je Facebook zakonski pokušao da se izbori protiv te odluke, a razmjena podataka između Facebooka i WhatsAppa od tada je ograničenija u EU nego u drugim regionima.

Izvor: Android Police