Nova tehnika 3D štampanja mogla bi robote koji mijenjaju oblik učiniti praktičnijim

Objavjeno: 10.06.2020.
Nova tehnika 3D štampanja mogla bi robote koji mijenjaju oblik učiniti praktičnijim

Čak možete vidjeti pametne implantate.

Jednostavno je bilo lakše napraviti meke robote koji se prilagođavaju svijetu oko njih. Istraživači sa Univerziteta Rice razvili su tehniku 3D štampanja (nazivaju je „4D“) za materijal koji se automatski mijenja u alternativni oblik kada je izložen električnoj struji, promjenama temperature ili jednostavnom naprezanju. Tim je proizveo „mastilo“ od tečnog kristala sa dva ekskluzivna seta molekularnih veza - jedan sa originalno štampanim oblikom, a drugi manipuliranjem materijalom. U ovom slučaju, naučnici su morali samo da zagriju ili hlade materijal da bi ga izmijenili između ravne površine i smečkanog, između ostalih promjena.

Izazov je bio da se napravi polimjerna mješavina koja bi se mogla štampati u kupelji sa katalizatorom bez gubitka oblika, rekla je Rajs.

Postoje nedostaci. Ne možete da štampate nepodržane strukture, a to ograničava kombinacije oblika koje možete da napravite. Takođe nema neposrednih indikacija da je ovo spremno za veliku proizvodnju potrebnu u stvarnom svijetu - bilo kakva upotreba može biti još mnogo godina. Međutim, praktična upotreba je jasna: mogli biste kreirati meke robote koji se kreću poput meduze ili čak medicinske implantate koji mijenjaju oblik, a koji se konfigurišu prema vašem tijelu.

Izvor: Engadget