Nova tehnologija: iPhone će se ažurirati i dok je zapakovan

Objavjeno: 31.03.2024.
Nova tehnologija: iPhone će se ažurirati i dok je zapakovan

Apple je navodno razvio uređaj koji omogućava ažuriranje softvera na iPhone uređajima čak i kada su telefoni zapakovani u originalne kutije.

O uređaju koji nosi naziv Presto šuška se već neko vrijeme, a sada je francuski portal iGeneration objavio prve nezvanične fotografije koje su procurile u javnost.

Izgled samog uređaja nije zanimljiv, ali omogućava kompaniji Apple da isključi dekonfigurisane telefone na daljinu i bez ikakvog kontakta, poveže ih s internetom, skine određenu datoteku sa interneta i ubaci je na telefon, koji se zatim ponovno gasi.

Mark Gurman iz Blumberga, čije informacije su gotovo uvek tačne, tvrdi da se Presto povezuje sa telefonima u kutiji pomoću "magsafe" bežičnog punjenja i drugih bežičnih tehnologija.

Portal iGeneration tvrdi da se, osim ovoga, koristi i bežična veza putem NFC standarda, koja se između ostalog koristi za beskontaktno plaćanje telefonima na POS terminalima.

Budući da čip koji omogućava rad NFC sistema može da radi i kada je telefon isključen ili ima malo baterije, sistem bi trebalo da radi ovako: uređaj putem NFC-a šalje instrukciju telefonu koji je prethodno za njega pripremljen, da biste ga uključili i omogućili bežičnu vezu.

Kada telefon to učini, takođe dobija informacije o tome koju bežičnu mrežu odabrati i koju lozinku unijeti.

Telefon vjerovatno radi u nekom posebnom modu koji ne zahteva registraciju korisničkog naloga i ostalo, a kada se poveže sa internetom, preuzima najnovije ažuriranje i učitava ga na telefon prije nego što se opet isključi.

Kada kupac kupi uređaj mesec, pola godine ili godinu dana nakon zvaničnog predstavljanja, zahvaljujući Prestu, u ruci će imati originalno zapakovan telefon sa najnovijom verzijom operativnog sistema - tako bar kažu iz "jabuke"

Izvor:b92