Nova vrsta insekta otkrivena pomoću fotografija na Flickr-u

Objavjeno: 18.08.2012.
Nova vrsta insekta otkrivena pomoću fotografija na Flickr-u
U maju prošle godine, pretražujući fotografije na Flickr servisu, entomolog Shaun Winterton, naišao je na galeriju fotografija Guek Hock Ping fotografa, ljubitelja makro fotografije i insekata iz Malezije. Winterton među fotografijama nije prepoznao različite plave i crne oznake koje se nalaze na krilima jedne vrste insekta, pa je u saradnji sa nekoliko drugih stručnjaka zaključio da se radi o potpuno novoj vrsti insekta nepoznatog nauci. U kontaktu sa fotografom nije mogao doći do bilo kakavih dodatnih informacija, ali je uspio edukovati i dogovoriti saradnju sa Guekom o eventualnom ponovnom pronalasku i hvatanju ove vrste, što je ovome godinu dana kasnije i uspjelo.

Nakon hvatanja, insekt je poslat entomologu Steve Brooksu u prirodno-istorijski muzej u Londonu, koji je potvrdio da uhvaćeni insekt pripada nepoznatoj vrsti, ali i da je pronašao odgovarajući primerak u kolekciji muzeja koji je već decenijama stajao bez klasifikacije, što je bilo više nego dovoljno za obilježavanje insekta kao nove vrste.

Novootkrivena vrsta čipkokrilca nazvana je "Semachrysa Jade", ne po njegovoj boji, nego po Wintertonovoj kćerki, a otkriće zajedno sa pričom je objavljeno u naučnom časopisu ZooKeys ovog mjeseca.