Nova YouTube aplikacija pruža korisnicima više kontrole oko izbora rezolucije prikaza

Objavjeno: 30.03.2020.
Nova YouTube aplikacija pruža korisnicima više kontrole oko izbora rezolucije prikaza

Popularna platforma za reprodukciju video sadržaja „YouTube” i u ovom COVID-19 stanju izlazi s novitetima i nadogradnjama za mobilne platforme. Sada je na redu Android mobilna platforma. Prema riječima pouzdanih izvora a koja se vezuje uz APK verziju YouTube aplikacije pod brojčanom oznakom 15.12.33 naravno Beta verziji. Naime, navedena verzija YouTube aplikacije ima dva noviteta koja dosadašnje verzije aplikacije nisu imale. A slobodni smo reći da je potonja mogućnost već dugo očekivana od strane korisnika.

Riječ je o definiranju kvaliteta prikaza video sadržaja. Dakle, kada omiljeni YouTuber postavi novi video sadržaj na svoj kanal, on ima i pravo određivanja u kom će se kvalitetu prikazati video sadržaj i prikazivati (početna rezolucija prikaza), uglavnom je to HD (720p) rezolucija. A od naredne verzije YouTube aplikacije za Android, odnosno od narednom ažuriranja tu će mogućnosti u postavkama moći odrediti sam korisnik Android mobilne platforme.

Što znači da ukoliko neko želi da se sav sadržaj kojeg pregledava na YouTube-u prikazuje pri pokretanju u recimo Full-HD (1080p) rezoluciji, neće biti nikakvog problema da se tako i napravi. Da stvar bude još bolja, moći će se postaviti dvije rezolucije prikaza, jedna je kada je Android pametni telefon, tablet ili Android Box spojen na WiFi a druga je kada pametni telefon ili tablet bude spojen na mobilni prenos podataka, odnosno povezivanje na Internet putem pružatelja mobilne usluge (što će svakako biti postavljeno na niže rezolucije, recimo na 480p).

No ono što nas ne veseli, a sigurni smo kako neće niti vas, je situacija u kojoj se sada nalazimo, a riječ je naravno o COVID-19 virusu. Za sada je Google, koji stoji iza YouTube platforme, sav video sadržaj postavio na zadanu rezoluciju prikaza (prilikom pokretanja 480p, kako bi se smanjilo opterećenje), ostaje za vjerovati kako će navedenu promjenu YouTube aplikacije za Android, istu pustiti u opticaj kada se priča oko korona virusa „završi”.

Bez obzira na sve veselimo se da se ova mogućnost od sada može postaviti unutar postavke YouTube aplikacije a toplo se nadamo kako na istu značajku i mogućnost neće dugo morati čekati iOS korisnici konkurentskog Applea.