Novi digitalni sistem za kontrolu napajanja može transformisati vaš dom pomoću funkcija senzora

Objavjeno: 23.04.2020.
Novi digitalni sistem za kontrolu napajanja može transformisati vaš dom pomoću funkcija senzora

Inžinjeri su razvili čvrsti digitalni sistem upravljanja i kontrole napajanja za uobičajene električne uređaje koji mogu omogućiti međusobno povezivanje i komunikaciju svakog domaćinstva u realnom vremenu.

Eliminišući potrebu za transformatorima, magnetima i relejima koji se nalaze u unutrašnjosti svakog dana kao što su zidne utičnice i zamjenjujući ih manjim, pouzdanijim čvrstim pločama koje imaju četvrtinu veličine, te iste utičnice ili prekidači za svijetlo takođe mogu da sadrže senzori kretanja, kontrola glasa, detekcija dima, pojačivač Vi-Fi signala, odmjeravanje energije i mnoštvo drugih korisnih aplikacija.

Amber Solutions sa sjedištem u San Francisku kaže da predviđa dom u kojem svaka električna krajnja tačka postaje dio moderne, hiper-inteligentne arhitekture; omogućavanje senzora i ekosistema bogatog karakteristikama za energetsku svijest i automatizaciju direktno unutar energetske mreže cijele zgrade.

Iako koncept digitalne kuće nije ništa novo, ono što je novo u ovom sistemu jeste da se može ugraditi u postojeću strukturu uz minimalan napor i ne zahtjeva da ga bude ugrađen u fazi projektovanja ili izgradnje. Ovo se podjednako odnosi na kuće i preduzeća.

„Solid-state kontrola električne energije menja pravila igre za sve - bezbjednosne i upravljačke sisteme, prekidače, svijetla, uređaje, prigušivače - lista se nastavlja zauvijek“, izjavio je izvršni direktor Amber Thar Casei za Forbes.

„Komercijalnim implementacijama naših tehnologija u postojećoj električnoj infrastrukturi bilo koje zgrade, bilo koji dom ili posao može preko noći dodati funkcionalnost IoT [Interneta stvari] zamjenom postojećih utičnica i sklopki proizvodima koji omogućavaju Amber. Proizvođači sada mogu inženjeri i stavljati na tržište proizvode sa daleko većim mogućnostima, „Casei je rekao.

 

Prototip viđen u gornjem videu prikazan je na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu u januaru. Utičnica je bežično upravljana (Zigbee, Wi-Fi, BTle) sa detekcijom pokreta, detekcijom gasa, detekcijom temperature i vlage, mjerenje snage za obije utičnice nezavisno, nativnom prekomernom strujom (koja djeluje kao prekidač) i zaštitom od prenapona u standardni 18 kubičnih inča, faktor oblika bandera.

Prekidač za osvjetljenje Amber uključuje karakteristike utičnice, plus kapacitivni ekran osjetljiv na dodir, vizuelno obavještenje o temperaturi, vlažnosti, upotrebi energije i djeluje kao displej za kontrolu drugih pametnih uređaja - sve unutar istog prostora koji se trenutno koristi za kuću tačka utikača ili prekidač svijetla.

Prema Casei-u, kompanija je do danas dobila pet patenata i ima više od 31 patenta na čekanju, plus što su potpisali sporazume s pet najboljih proizvođača industrije (50 milijardi dolara +) za razvoj proizvoda.

„Zamislite prije 20 godina kada bi vam neko rekao sve stvari koje bi pametni telefon na kraju uradio. Bilo bi neshvatljivo. To je isti taj pad koji postavljamo prilikom procjene budućnosti električne energije u kući. Prekidač za svijetlo ili električna utičnica, čija poslednja nije mijenjana decenijama, do sada je ograničena u svom potencijalu ", rekao je Casei.

Jedna od najvećih i najvažnijih prednosti biće veća kontrola - i posledično ušteda - električne energije koja se koristi u kući i u još većem obimu, i u poslovnoj zgradi. Pored toga što će novi digitalni sistem za kontrolu snage moći da pomogne u podizanju svijesti kod kuće o tome koliko se električne energije u stvari koristi, Casei kaže da će tehnologija imati mogućnost da smanji i uštedi novac i spriječi fantomsku snagu koja se trenutno troši.

„Možemo ove prodajne prostore prebaciti u stanje mirovanja gdje ne nastavlja sa punjenjem novca. Postoje uređaji sa senzorima kretanja koji možete kupiti da biste uključili u utičnicu i koji se isključuju ako nije uočeno kretanje, ali su skupe. Ovi uređaji mogu ugraditi istu tehnologiju ili još bolje u svaku utičnicu. "

Casei kaže da je još puno toga za šta je ova nova tehnologija sposobna, ali da o tome još ne može govoriti u ovoj ranoj fazi razvoja. Zaintrigirani smo.

 Izvor: Forbes