Novi Intelovi čipovi će biti tanji i brži

Objavjeno: 12.09.2012.
Novi Intelovi čipovi će biti tanji i brži
Intel je u javnost iznio prve detalje o svojim kompjuterskim čipovima Haswell, koji će se na tržištu pojaviti sredinom naredne godine. Jedna verzija ovog procesora će raditi na deset vati, što je skoro upola manje od trenutnog dizajna Ivy Bridge. Zbog ovog poboljšanja će uređaji biti tanji i brži, a baterije će trajati duže. Intel je najveći svjetski dobavljač poluprovodnika za proizvođače laptopa i kompjutera. Međutim, uspon Appleovog iOS-a, Googleovog Androida i predstojećeg Windowsa RT, operativnih sistema koji su dizajnirani za čipove koji se baziraju na arhitekturi ARM, znači da Intel propušta mnogo u sektoru tableta, koji se sve brže širi.

Dizajni koji se baziraju na ARM-u su izabrani jer koriste jako malo električne energije. Intel se nada da će imati prednost ukoliko ponude čipove koji mogu podržavati Windows 8 sisteme uz malu potrošnju energije.

Čipovi Haswell će zadržati 22-nanometarski proces koji se koristi pri proizvodnji trenutne generacije procesora. Međutim, njegov dizajn je u potpunosti prerađen, prenosi BBC.

Jedna od ključnih inovacija je spajanje centralne procesne jedinice (CPU) sa kontrolnim čvorištem platforme (PCH).

CPU izvršava proračune i programske intrukcije, a PCH je zadužen za unos i izlaz informacija.

Trenutni Ivy Bridge dizajn koristi 17 vati energije, a PHC još četiri vata pa ukupna potrošnja iznosi 21 vat.

Intel planira da lansira dvije verzije procesora. Jedna će raditi na 15 vati, a druga na deset, što znači da ušteda energije iznosi 29 posto i 52 posto, respektivno.

Joše jedna od inovacija na novom čipu je i snažnija jedinica za proces grafike (GPU). Dizajnirana je tako da može raditi zadatke tokom koji se veliki broj kalkulacija mora raditi istovremeno. Najveću korist od ovoga će imati programi za prepoznavanje glasa i lica.