Novi iPhone 5 moćiće da ''liječi'' svoje ogrebotine

Objavjeno: 10.04.2012.
Novi iPhone 5 moćiće da ''liječi'' svoje ogrebotine
Čini se kako je vrijeme izgrebenih iPhone-a i drugih smartphonea konačno iza nas, barem ako je vjerovati specijalizovanoj kompaniji Toray.

Naime, stručnjaci iz ove japanske kompanije tvrde kako su patentirali tehnologiju koja omogućava površini plastike da "zaliječi" ogrebotine u svega 10 sekundi i ima sposobnost da to ponovi još 20 hiljada puta.

Ultra tanki premaz, debljine svega jednu hiljaditinu milimetra, zacjeljuje bolje što su temperature niže. Ipak, iz kompanije upozoravaju kako tehnologija radi isključivo kad su ogrebotine u pitanju, a ne teška oštećenja poput bušenja oštrim predmetom.

Iako još ne postoji konačna potvrda, iz kompanije poručuju da imaju dogovor sa jednim proizvođačem laptopova, a neki dobro upućeni insajderi šuškaju kako bi i novi iPhone među ostalim trebao koristiti ovaj premaz.

Uprkos tome da ovo nisu prvi uređaji otporni na ogrebotine, Japanci smatraju da još niko to nije uspio da napravi tako dobro kao oni. Ista kompanija je prošle godine patentirala i sistem koji omogućava otiscima prsta na plastici da nestaju u roku nekoliko sekundi.

Hoće li i ovaj proizvod ući u širu upotrebu, ostaje za vidjeti.