Novi Samsung Exynos 2400 će imati daleko jači GPU

Objavjeno: 19.04.2023.
Novi Samsung Exynos 2400 će imati daleko jači GPU

Samsung želi da napravi veliku nadogradnju svog vodećeg čipseta, Exynos 2400. Čip će uključiti novu grafičku jedinicu baziranu na RDNA2 sa 6WGP. Ovaj GPU ima četiri puta više računarskih jedinica od Xclipse 920 GPU-a u Exynos 2200 čipu. Ovo će pružiti mnogo bolje grafičko iskustvo za korisnike Samsung uređaja.

RDNA je skraćenica za “rendering direct memory access” i dio je RDNA arhitekture koju je razvio AMD. Riječ je o namjenskom grafičkom procesoru koji je dizajniran za obradu grafike za računare, igraće konzole i mobilne uređaje. Jedan WGP uključuje 2 računarske jedinice u novom RDNA2 rješenju, što nam daje ukupno 12. Ovo je u poređenju sa prethodnim GPU-om koji je imao samo 3CU.

Brzina takta i arhitektura će takođe igrati ulogu u ukupnim performansama čipa, ali povećanje broja računarskih jedinica bi korisnicima trebalo da pruži mnogo bolje iskustvo. Samsung je također u partnerstvu sa AMD-om i programerima igara kako bi implementirao tehnologije praćenja zraka (Ray tracing) u svoje najnovije čipove. Ovo će omogućiti igrama da izgledaju realističnije i pružiti impresivno iskustvo.

Exynos 2400 će takođe imati 10-jezgarni CPU. Ovo uključuje jedno osnovno Cortex-X4 jezgro, dvije Cortex-A720 jedinice na višoj frekvenciji, još tri Cortex-A720 jezgra sa nižim taktom i četiri Cortex-A520 jezgra koja štede energiju. Ovaj CPU će moći da se nosi sa složenijim zadacima i obezbijedi brže performanse od svog prethodnika.

Exynos 2400 će vjerovatno biti objavljen u seriji pametnih telefona Galaxy S24 za koju se očekuje da će biti objavljen početkom sljedeće godine. Ovaj čip bi korisnicima trebao pružiti mnogo bolje grafičko i računarsko iskustvo na njihovim uređajima, uz poboljšanu brzinu i performanse. Ovo bi trebalo da učini Samsung uređaje privlačnijim za potrošače i pomogne kompaniji da ostane konkurentna na tržištu pametnih telefona.

Sve u svemu, Samsung Exynos 2400 izgleda kao velika nadogradnja u odnosu na prethodni Exynos 2200. Sa svojim poboljšanim GPU, CPU i tehnologijama praćenja zraka, trebao bi korisnicima pružiti mnogo bolje iskustvo. Vjerovatno će biti objavljen u seriji pametnih telefona Galaxy S24 za koju se očekuje da će biti objavljen početkom 2021. To bi trebalo da Samsungove uređaje učini privlačnijim potrošačima i pomogne kompaniji da ostane konkurentna na tržištu pametnih telefona.

Izvor: it-mixer