Novi Sony-ovi senzori za slike učiniće kamere pametnijima sa ugrađenim AI

Objavjeno: 14.05.2020.
Novi Sony-ovi senzori za slike učiniće kamere pametnijima sa ugrađenim AI

Oni će moći da rješavaju „lagane“ AI zadatke poput prepoznavanja objekata.

Godinama se evolucija senzora za slike bavila upakovanjem u više piksela i smanjivanjem njihove veličine kako bi se uklopili u manje uređaje. Sad, oni će postati pametni. Danas Sony predstavlja IMKS500 i IMKS501, dva senzora od 12,3 megapiksela sa ugrađenim AI procesorskim čipovima. Oni će moći samostalno da se bave „lakim“ zadacima mašinskog učenja - poput prepoznavanja da li lutalica ili mačka ulaze u vaše dvorište - bez slanja video zapisa u oblak ili neki drugi sistem. Umjesto toga, mogu vam dostaviti anonimne pingove metapodataka kako bi vas upozorili o onome što su vidjeli.

Ovo možda ne zvuči uzbudljivo kao prvo, ali kao što mi je rekao Mark Hanson, Sonijev potpredsjednik tehnoloških i poslovnih inovacija, to bi moglo učiniti kamere izuzetno korisnim. Za jedan, to je način da se osigura bolja privatnost, jer senzori mogu da upravljaju AI zadacima u potpunosti na uređaju. To bi moglo biti posebno korisno u Evropi, gdje nove GDPR smjernice strogo ograničavaju način na koji organizacije mogu da koriste video nadzor. Što su podaci bliži izvornom uređaju, to je bolje.

Ugrađeni AI takođe znači da možete dobijati informacije obrađene u realnom vremenu. Kamera na prednjem dijelu prodavnice mogla bi da broji broj ljudi koji ulaze i čak upozoravaju bezbijednost ako neko ne nosi masku za lice (veliki zdravstveni rizik jer još uvijek imamo posla sa pandemijom COVID-19). Još jedna kamera mogla je pratiti zalihe proizvoda na policama trgovina, dok su drugi mogli pratiti protok stopala da bi odredili kupovine „vrućih tačaka“.

Da budemo jasni, ovi senzori slike neće zamijeniti rad sofisticiranih alatki za mašinsko učenje zasnovano na oblaku, koji mogu prevazići samo prepoznavanje objekata. Ali oni su korak ka budućnosti u kojoj kamere mogu funkcionisati poput računara koji se nalaze u sebi.

Takođe mogu pomoći i složenijim sistemima računarskog vida. Na primjer, u prodavnici bez blagajni poput Amazonove, gdje se tona video podataka snima i obrađuje niz kamera, Sonijevi senzori mogli su tačno da otkriju gde se kupci nalaze. Ako niko nije pored prolaza sa mlijekom, nema razloga da uključite te 3D kamere, zar ne?

Hanson nam kaže da su uzorci za IMKS500 već poslani Sony-ovim partnerima, dok će IMKS501, koji je upakovan da stane na uređaje poput pametnih ploča, početi sa isporukom u junu. Možemo očekivati da ćemo vidjeti uređaje koji koriste novi hardver do kraja godine i tokom 2021. godine.