NVIDIA i Mercedes-ov partner kreiraju automobil računara nove generacije

Objavjeno: 24.06.2020.
NVIDIA i Mercedes-ov partner kreiraju automobil računara nove generacije

ATA ispravke će osigurati da ova vozila ostanu na ivici.

Tokom zajedničke konferencije za štampu koja je održana u sredu, NVIDIA i Mercedes Benz najavili su da se udružuju u razvoju „revolucionarnog računarskog sistema u vozilu“ za automobile sledeće generacije luksuznih automobila 2024. godine.

Reklamiran kao „najsofisticiranija i najnaprednija arhitektura računara ikada raspoređenih u automobilu“, prema saopštenju za NVIDIA, ovaj novi softverski sistem će omogućiti nivo nivoa 2 i 3 u vožnji - što je ujednačeno i premašuje trenutne sposobnosti Teslinog Autopilota - i autonomija parkiranja na nivou 4. To znači da će se vozilo po pravilu moći postavljati na parkinge bez ikakve pomoći ljudskog vozača. I dalje će trebati da bude čovjeku pri ruci u slučaju da stvari krenu katastrofalno bočno, ali u normalnim uslovima neće biti puno zahtjeva da oni posegnu.

Štaviše, računarski sistem koji se zasniva na NVIDIA platformi DRIVE moći će da "automatizuje vožnju redovnih ruta od adrese do adrese", navodi se u izdanju. Međutim, najintrigantnija buduća karakteristika biće nadogradnje u vazduhu, koje će klijentima omogućiti da kupuju i daljinski instaliraju dodatne bezbjednosne i praktične funkcije, softverske aplikacije i usluge pretplate sve dok su vlasnici vozila. To je slično onome kako Tesla prodaje svoje poboljšane nadogradnje za autopilot.

„Uzbuđeni smo što radimo sa Mercedes-Benzom“, rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor NVIDIA. „Zajedno ćemo napraviti revoluciju u iskustvu vlasništva automobila, čineći softver vozila programirljivim i neprekidnim nadogradnjom putem ažuriranja preko vazduha. Svaki budući MercedesBenz sa NVIDIA DRIVE sistemom dolaziće sa timom stručnih AI i softverskih inženjera koji kontinuirano razvijaju, doradjuju i poboljšavaju automobil tokom njegovog vijeka trajanja. “

Izvor: Engadget