Objavljen konkurs za izradu android aplikacije u Crnoj Gori

Objavjeno: 20.03.2012.
Objavljen konkurs za izradu android aplikacije u Crnoj Gori
Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije pokrenulo je projekat „Prvi izazov: Dobrodošli u Crnu Goru“, koji se realizuje u saradnji sa ICT kompanijom Telemont.

"Razlog za pokretanje ovog Projekta je taj što je android najpopularnija mobilna platforma na svijetu, razvijena od strane Open Handset Alliance, koji čini konzorcijum 86 kompanija, predvođenih kompanijom Google“, objašnjeno je iz Ministarstva za informaciono društvo.

Prema podacima za prošlu godinu, preko 50 odsto smart telefona je na Android platformi i proizvodi ih više svjetskih proizvođača: Samsung, LG, ZTE, Huawei, HTC, Motorola, Sony Ericsson, Asus, Cisco itd.

U Ministarstvu za informaciono društvo ističu da je glavni cilj projekta razvoj, odnosno promocija informacionog društva kroz upotrebu savremenih mobilnih platformi i aplikacija, ali i promocija Crne Gore, odnosno njenih turističkih i drugih potencijala.

Organizator je objavio Javni poziv za izradu prezentacije Crne Gore, koja će biti operativna, odnosno dostupna, na telefonima sa android platformom. Poziv je otvoren do 10. juna 2012. godine.

Dodaje se da će najbolja rješenja biti nagrađena novčanim nagradama.

Nagrade su podijeljene u tri kategorije: prva nagrada 3.000 eura, druga 2.000 eura i treća 1.000 eura.

"Takođe, sljedećih sedam nagrađenih dobiće HTC telefone. U komunikaciji sa drugim državnim institucijama, najbolje rješenje će dobiti svoju primjenu u praksi. Realizaciju projekta, kao i njegovu kasniju implementaciju, pratiće odgovarajuća marketinška i PR kampanja, što smatramo posebno značajnim za afirmaciju autora i njihovih rješenja”, navodeu tom Vladinom resoru.

Pristigle radove će ocjenjivati Komisija koju je formiralo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, u čijem sastavu su stručnjaci iz oblasti ICT-a, na čelu sa dr Milicom Vukotić, dekanom Fakulteta za informacione tehnologije na Univerzitetu Donja Gorica.