Ograničavaju broj poslatih poruka zbog KORONE

Objavjeno: 08.04.2020.
Ograničavaju broj poslatih poruka zbog KORONE

Dosad je važilo pravilo da je dozvoljeno proslijediti do pet poruka prijateljima, a sad će korisnici to moći da učine ka samo jednoj osobi!

Zbog širenja lažnih vijesti i prekidanja lančanih poruka, u kojima se šire gluposti poput ovih ili ovih, WhatsApp u vrijeme virusa korona uvodi ograničenja po broju proslijeđenih poruka.

Dosad je bilo moguće proslijediti poruku na pet brojeva, a novo pravilo će to omogućiti na samo jedan.

Pravilo je zvanično najavljeno u utorak, 7. aprila i odmah stupa na snagu.

Pravilo o proslijeđivanju poruka do samo jedne osobe aktivno je odmah i odnosi se na sve poruke, koje WhatsApp ocijeni kao “potencijalno rizične“, odnosno one, koje bi mogle biti proslijeđivane više puta. Iako je ideja WhatsApp kompanije tj. Facebook kompanije, koja je vlasnik WhatsApp platforme, dobra ostaje nepoznanica na koji način će WhatsApp razlikovati MEME tj. smiješnu poruku, od one, koja sadrži neistine o virusu korona.

Takođe, korisnike ova ograničenja zabrinjavaju, a stručnjaci upozoravaju na njih, zbog toga što se nameće logično pitanje - ako WhatsApp zaista primjenjuje enkripciju s kraja na kraj (end-to-end), kako je onda moguće da sistem prepozna malicioznu poruku o virusu korona - osim, ako ne postoji mehanizam da je korisnik samostalno prijavi i tako spriječi njeno dalje širenje (o ovome nema podataka na blog-u WhatsApp aplikacije).

WhatsApp je od početka pandemije virusa korona već nekoliko puta značajno mijenjao aplikaciju, kako bi zaustavio širenje neistina o virusu, a napravljen je i bot u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), koji ima istu svrhu, kao i pravovremeno informisanje korisnika.

Izvor: Mondo.rs