Olympus odustaje od kamera

Objavjeno: 25.06.2020.
Olympus odustaje od kamera

Dobiće ga kompanija koja je kupila Sony-ovo odjeljenje VAIO.

Uprkos negiranju upornih glasina da će napustiti posao sa kamerama, Olympus radi upravo to. Kompanija je najavila da će svoj posao sa kamerama prodati Japanu Industrial Partners (JIP), istoj kompaniji koja je kupila Sony-ovo odeljenje VAIO PC računara (preko The Verge-a). Olympus će se sada fokusirati na svoje mnogo veće preduzeće, isporučujući industrijsku i medicinsku opremu za snimanje slika.

Olympus je rekao da je poboljšao strukturu troškova, usredsrijedio se na visoko profitabilne fotoaparate i objektive i preduzeo druge korake kako bi se "nosio s izuzetno ozbiljnim tržištem digitalnih fotoaparata". Uprkos tim naporima, kompanija je saopštila da je „zabilježila gubitke u poslovanju tokom tri uzastopne fiskalne godine do roka završenog u martu 2020.“ Vjerovatno nije pomoglo to što je kompaniju 2013. potresao računovodstveni skandal od 1,7 milijardi dolara.

Nije jasno kako to može uticati na vlasnike Olympusovih fotoaparata bez ogledala poput vodećeg O-MD E-M1 Mark III. JIP planira da racionalizuje posao kao i VAIO kako bi ga učinio „kompaktnijim, efikasnijim i bržim“, poručuju iz Olympusa. Takođe će prodavati postojeće modele kamera i razvijati nove, tako da bi vjerovatno podržao trenutne vlasnike Olympusa. Pored toga, ne znamo šta JIP planira da uradi sa Olympusom, i nije baš donio veličinu bivše Sony VA divizije.

Olympus je implementirao mjere za suočavanje sa izuzetno teškim tržištem digitalnih fotoaparata zbog, između ostalog, naglog smanjenja tržišta uzrokovanog evolucijom pametnih telefona; Olympus je poboljšao strukturu troškova reorganizacijom proizvodnih baza i fokusiranjem na zamjenljiva sočiva visoke dodane vrijednosti, sa ciljem da ispravlja strukturu zarade na one koje mogu nastaviti sa ostvarivanjem profita čak i kada prodaja opada. Uprkos svim takvim naporima, Olympusovo poslovanje Imaging bilježilo je gubitke u poslovanju tokom tri uzastopne fiskalne godine do kraja 2020. godine.

Prošle godine, direktor Olympusa Iasuo Takeuchi iznevjerio je da prodaja odjeljenja za potrošačke kamere nije dolazila u pitanje. Međutim, kompanija je uzela napore da isprati taj komentar, a VP-a za marketing i prodaju Akihiko Murata takođe je rekao Engadgetu da „želimo da kažemo našim korisnicima:„ Molimo računajte na nas. “

Nakon pregleda O-MD E-M1 III početkom ove godine, bio sam pogođen nedostatkom inovacije kompanije u svojoj vodećoj kameri u poređenju s drugim proizvođačima. To je obično zloban znak za kompaniju kada prestane da razvija nove tehnologije proizvoda.

Prodaja Olympusa takođe ima posledice za svijet kamera u cjelini. Olympus i Panasonic jedine su velike kompanije bez ogledala koje podržavaju Micro Four Thirds format, segment koji igra treću ritmu APS-C i full-frame sisteme. Ti veći senzori su bolji pri slabom osvjetljenju i proizvode meke pozadine „bokeh“, pomažući proizvođačima fotoaparata kao što je Sony da razlikuju svoje proizvode od sve odličnijih kamera za pametne telefone.

Olympus se i dalje oslanja isključivo na Micro Four Thirds za svoje izmjenljive objektive. Međutim, Panasonic sada ima sopstvenu liniju kamera bez ogledala koje su privukle mnogo pažnje, posebno na video tržištu. To mu daje i druge mogućnosti u zavisnosti od toga šta se događa sa Olympusom, pa ćemo biti u toku za obije kompanije tokom narednih nekoliko mjeseci. Prodaja će se, nakon dubinske revnosti, zaključiti do 3. septembra 2020. godine, saopštio je Olympus.

Ažuriranje 6/25/2020 2:30 AM ET: U članku je prvobitno navedeno da su Olympus i Panasonic jedine kompanije koje podržavaju Micro Four Thirds format. Međutim, i drugi uključujući Blackmagic Design i DJI takođe grade Micro Four Thirds kamere sa izmjenljivim sočivima. Post je ažuriran kako bi ukazao da su Olympus i Panasonic jedine "velike kompanije bez ogledala" koje podržavaju format. Hvala, Foo!

Izvor:Engadget