Otkrivena opasna sigurnosna rupa u nekoliko Samsungovih uređaja

Objavjeno: 25.09.2012.
Otkrivena opasna sigurnosna rupa u nekoliko Samsungovih uređaja
Opasna sigurnosna rupa otkrivena je danas u mnogim Samsungovim modelima pokretanim Googleovim Androidom u kombinaciji s TouchWiz nadogradnjom sistema. Dokazano je da je samo nekoliko linija HTML koda u stanju pobrisati sve podatke na vašem uređaju. Naime, USSD kodovi koji se koriste za registraciju uređaja na mobilnu mrežu i mnoge dijagnostičke operacije, kod određenih Samsungovih uređaja mogu biti prilično opasni. Nakon jednostavnog aktiviranja određene poveznice TouchWiz-ov dialer automatski pokreće ove kodove koji su u stanju pobrisati sve podatke na uređaju. Štoviše, mogu čak i SIM karticu učiniti neupotrebljivom.

Takođe je moguće da se uređaj preusmjeri na opasnu web adresu putem SMS poruke, QR koda ili NFC-a. Savjet je da deaktivirate automatsko pokretanje web stranica u aplikacijama za očitavanje QR kodova i NFC softvera. Takođe, preporučuje se da na uređaju ne klikate linkove na sumnjivim web stranicama i dobijenim od sumnjivih izvora bilo kojim putem.

Ovaj problem je za sada uočen na sljedećim Samsungovim modelima: Galaxy S III, Galaxy Beam, Galaxy S Advance i Galaxy S II. Ukoliko se ova sigurnosna rupa otkrije na još nekim modelima članak će biti nadopunjen, a u nastavku možete pogledati video prikaz hakiranja Galaxyja S2.

Očekujemo da se i Samsung službeno oglasi i u vrlo kratkom roku izda zakrpu.