Ovo su najveće promjene koje očekuju korisnike Androida

Objavjeno: 11.03.2024.
Ovo su najveće promjene koje očekuju korisnike Androida

Google je započeo s testiranjem Androida 15 s Developer Preview izdanjem za Pixel uređaje.

Bez obzira na to što ovo izdanje trenutno koriste samo razvojni programeri, korisnici imaju dobar uvid u to šta se sprema u novom izdanju Android operativnog sistema, koje je trenutno poznato pod kodnim imenom Vanilla Ice Cream.

Iako Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama, postoje neke primetne promjene koje će uticati na način na koji koristite Android. Osim toga što će novi Android izgledati nešto drugačije, biće omogućeno delimično deljenje ekrana, odnosno snimanje samo prozora aplikacije umesto čitavog ekrana.

Uz to, uvodi se i mogućnost "hlađenja" obaveštenja. Ona smanjuje intenzitet uzastopnih obaveštenja koje dolaze iz iste aplikacije kako bi se sprečilo preopterećenje korisnika prevelikim brojem obaveštenja.

Nove kontrole kamere

Nove dodate funkcije uključuju poboljšanja u uslovima slabog osvetljenja koja omogućavaju kontrolu pojačanja osvetljenja prikaza kamere i napredna prilagođavanja snage blica koja omogućavaju preciznu kontrolu prilikom fotografiranja.

Dijalog s Bluetooth upozorenjem

 

Većina korisnika ostavlja Bluetooth uključenim kako bi se lako i brzo povezivali s različitim gedžetima tokom dana. Ako ih imate više oko sebe, dijalog s upozorenjem bi mogao da vam bude koristan jer će vam pomoći s prebacivanjem pojedinih veza i isključivanje pojedinih uređaja ako ih ne koristite. Moći ćete brže da uđete u podešavanja uređaja i uparujete nove.

Neke manje promene

Dolaze poboljšanja u Android Dynamic Performance Framework, koja omogućavaju igrama i aplikacijama s intenzivnim performansama da bolje rade s termalnim sistemima uređaja. ADPF će bolje pratiti termalno stanje uređaja i paziti da ne dođe do pregrejvanja, a ušteda bi trebalo da bude primarna u odnosu na performanse, što je dobro za zadatke u pozadini.

Mnoge aplikacije koriste Android System WebView za prikazivanje internet sadržaja. Budući da je proces zaključan u memoriji, Android sistem će uobičajenim operacijama upravljanja RAM-om staviti proces u drugi plan tokom redovnih operacija upravljanja RAM-om.

Stiže i nova verzija Privacy Sandboxa kako bi se uvela rešenja za oglašavanje koja bolje čuvaju privatnost korisnika. Ovo je potrebno kako bi se poboljšao ekosistem aplikacija što je dobro za celokupno zdravlje Android platforme

Izvor: b92