Pet novih funkcija sa Androidom 11 pozajmljuje iPhone

Objavjeno: 11.06.2020.
Pet novih funkcija sa Androidom 11 pozajmljuje iPhone

Neke od najboljih novih Android funkcija mogu izgledati poznato

Prva javna beta verzija Android 11 stigla je danas i donosi gomilu novih funkcija Google-ovom operativnom sistemu - uključujući nekoliko koje bi trebalo da izgledaju prilično poznato iOS korisnicima koji već neko vrijeme imaju slične funkcije.

To je vječni ciklus softverskih platformi: Apple-ove dobre ideje će gotovo uvijek završiti na Androidu u nekom trenutku, čak će i sledeća verzija iOS-a bez sumnje navesti neke ideje iz Androida.

OS-NIVO SMART HOME CONTROL

Jedna od najočitijih novih promjena u Android 11 je dostupnost pametnih kućnih kontrola na nivou OS u bilo kom trenutku putem Googleovog novog menija dugmeta za napajanje. Slično kao i na iOS-u (koji je kontrolu HomeKit uređaja dodao u Apple-ov meni Control Center-a u iOS-u 10), moći ćete lako da kontrolišete svoje pametne uređaje povezane sa Google Home-om sa bilo kojeg mjesta na Android-u.

Jednokratna dozvola

Predstavljen putem Apple-a na prošlogodišnjem iOS-u 13, Android 11 takođe dobija mogućnost odobravanja dozvola za stvari poput lokacije ili pristupa kameri za svaki slučaj. Dakle, umjesto da dodijeli dugotrajne dopuštene preglede, Android 11 će vam dozvoliti da pristupite zaštićenom resoru samo jednom. Google-ova verzija ipak vodi korak dalje: ako odobrite proširene dozvole, ali aplikaciju niste koristili neko vrijeme, Android 11 će resetovati sva odobrena odobrenja.

JEDNOSTAVNI PRIKLJUČCI MEDIJA

Slično tome, Google takođe olakšava prebacivanje između hardvera za medije (poput Google kućnih zvučnika ili Bluetooth uređaja) preko padajućeg menija obavještenja za Android 11. Zamislite to kao ikonu AirPlay u Kontrolnom centru iOS-a, ali za Google zvučnike.

SCREENSHOT INTERFACE

Android 11 donosi blago podešen interfejs ekrana, koji je sličan prepravljenom korisničkom nalogu koji je predstavljen u iOS-u 11. Ako snimite ekran, sada će se prikazati pregled u donjem uglu ekrana, a zatim možete dodirnuti da biste se prebacili na alat za uređivanje za dodavanje komentara i dijeljenje slike. (Ranije, snimke ekrana i njihove opcije za uređivanje bacani su u ležište obavještenja.)

Snimanje prirodnog ekrana

Ovo je manje „prvi ga je imao iOS“ nego „mnoge kompanije, uključujući i druge Android programere, imale su prvo“, ali snimanje izvornog ekrana je već duže vrijeme za Google-ov Android OS. Trenutna implementacija u beta verziji Android 11 prilično je slična iOS-u, kome se ovoj funkciji može pristupiti preko menija za brza podešavanja (Android-ova verzija Control Center-a). Ovo ostavljam kao možda, s obzirom da je Google ranije prikazao snimanje na ekranu u beta verzijama, samo da bi presjekao funkciju prije pokretanja. Da li će Android 11 biti vrijeme da se konačno predstavi javnim izdanjem? Moraćemo da sačekamo i vidimo.

Izvor: The Verge