PlayStation 5 će ovog ljeta dobiti mogućnost proširenja SSD-a

Objavjeno: 26.02.2021.
PlayStation 5 će ovog ljeta dobiti mogućnost proširenja SSD-a

S ozirom na to da viđamo sve više igara sa ogromnim veličinama (Call of Duty i Cyberpunk 2077 zajedno zauzimaju oko 250GB), interni SSD od 825GB koji je dostupan za PlayStation 5 polako postaje nedovoljan. Sada su se pojavile informacije da će korisnici konačno dobiti mogućnost da ubace još jedan drajv u trenutno prazan M.2 slot za proširenje u PlayStation 5 konzoli. Bloomberg izvještava da će ovo biti moguće tokom ljeta ove godine.

Dodatno skladište će biti omogućeno preko firmver ažuriranja, koje će navodno otključati i više brzine hlađenja ventilatora kako bi se spriječilo pregrijavanje. Nakon što ažuriranje stigne, korisnik će samo morati da ukloni plastični pokrov kako bi pristupio slotu za skladište i da instalira drajv.


PlayStation 5 je kompatibilan sa aktuelnom i narednom generacijom PCIe 4.0 M.2 SSD-ova, ali se očekuje da će Sony objaviti listu modela koji će biti podržani. PS5 konzola stiže sa 825GB SSD-om, od čega je upotrebljivo samo 667GB. Na konzolu je moguće povezati standardne hard diskove preko USB slota, ali oni rade samo sa starijim PS4 igrama.

Izvor: Engadget