Po prvi put u istoriji, iPhone pretekao kompletan Android ekosistem

Objavjeno: 17.09.2022.
Po prvi put u istoriji, iPhone pretekao kompletan Android ekosistem

Najnovije istraživanje je pokazalo da iPhone suvereno dominira na domaćem tržištu.

Po prvi put ikada, u SAD se koristi više iPhone uređaja nego bilo koji drugi tip pametnog telefona. Na osnovu podataka kompanije Counterpoint Research, iPhone je u junu pretekao cijeli Android ekosistem i preuzeo 50% udjela američkog tržišta. Na taj način, Apple je postigao svoj najbolji rezultat do sada na domaćem tržištu.

U ranim danima iPhone-a , iOS (tada poznat kao iPhone OS) nikada nije imao ni blizu 50% tržišnog udjela. U to vrijme, kompanije kao što su Blackberry, Nokia i Motorola su dominirale tržištem. Do 2010. godine, dvije godine nakon svog debija, Android je pretekao iOS i sebe pozicionirao kao najpopularniji ekosistem. Od tada, operativni sistem kompanije Google je dominantna sila među mobilnim operativnim sistemima, zauzimajući čak 70% udjela svetskog tržišta u ovoj kategoriji, prema Statcounter podacima.

Iako je iPhone uvijek imao veću prisutnost u SAD u poređenju sa drugim tržištima, najnovije dostignuće bi trebalo da zabrine Google i nema sumnje da kompanija pažljivo motri na situaciju.

"Ovo je velika prekretnica koju bismo mogli da vidimo kako se ponavlja u drugim bogatim zemljama širom svijeta", tvrdi Džef Fildhek, direktor istraživanja kompanije Counterpoint Research. Da Fildhekove rijči nisu samo prazna spekulacija govori i podatak da je u periodu od januara 2021. do aprila 2022. iPhone ugrabio sva top mesta na najvažnijim svetskim tržištima.

Apple će 7. septembra najaviti nove iPhone uređaje. Ipak, ovaj događaj će po jednom biti istorijski - po prvi put, Apple će koristiti prošlogodišnji čipset u svojim flagship telefonima. Ostaje da se vidi kako će potrošači reagovati na ovaj potez i u kojoj mjeri će to uticati na prodaju.

Izvor: mondors