Postoje 2 načina na osnovu kojih Huawei može prestići konkurente nakon što je riješi probleme u 2020. godini

Objavjeno: 01.04.2020.
Postoje 2 načina na osnovu kojih Huawei može prestići konkurente nakon što je riješi probleme u 2020. godini

Huawei je upozorio da će 2020. godina za firmu biti najteža godina do sada, jer izgleda preuređivanje operacija na pozadini pandemije koronavirusa i izgledi za dalje američke restrikcije, navodi Light Reading.

Razgovarajući o godišnjem izvještaju zarade u Huawei, predsedavajući Chairman Eric Xu predstavio je 5G implementaciju u Evropi, za koju očekuje da će „sigurno biti zakšnjeno kada pandemija bude stavljena pod kontrolu“, sa onima u Kini, gdje su razmještaji već ubrzani. U rješavanju mogućnosti dodatnih američkih ograničenja - za koje se vjeruje da uključuju zabranu Taivan Semiconductor Manufacturing Co u isporuci čipova kompaniji Huawei - Xu je predložio da bi kineska vlada preduzela protivmjere.

Huawe ima plan da se pozabavi neuspjehom 2020. mogao bi se pojaviti telekomunikacijski gigant sa nekoliko dugoročnih prednosti u odnosu na konkurente. Evo dva načina na koji bi Huawei mogao da izađe na vrh:

·        Postići dalju nezavisnost lanca snabdjevanja. Xu je spomenuo da su povećani rashodi za istraživanje i razvoj bili presudni u jačanju lanca snabdjevanja kompanija usled američkih trgovinskih ograničenja. Krajem 2019. godine Huawei je mogao da izda svoj Mate 30 pametni telefon bez ikakvih komponenti od svojih američkih dobavljača, samo nekoliko mjeseci nakon što je zabrana stupila na snagu. Kompanija planira da dodatno poveća svoj budžet za istraživanje i razvoj za 5,8 milijardi dolara, na ukupno više od 20 milijardi dolara - samo su dvije druge kompanije, Amazon i Alphabet, potrošile više na istraživanje i razvoj u 2019. Njegova sposobnost da poveća potrošnju u doba krize odražava svoju pristup jeftinom kapitalu, koji će mu pomoći da stekne prednost nad konkurentima koji su u glavnom zabrinuti zbog vremenskih uslova ekonomskog pada.

·        Iskoristiti 5G ulaganja sa pristupom kineskim tržištima. Koncentrisani tržišni udio kompanije Huawei u Kini, koji je predstavljao 59% ukupnog prihoda Huawei u 2019. godini, pomoći će da se održi novčani tokovi u 2020. godini. Kina je prošlog četvrtka prijavila manje od 100 novih dnevnih slučajeva koronavirusa, sugerišući da bi prenos mogao usporiti u regionu, dok većina drugih zemalja se još uvek bori za vrhunskim uticajem pandemije. Iako još uvijek postoji velika neizvjesnost oko oporavka kineske ekonomije, proizvođač pametnih telefona Xiaomi rekao je da se njegova prodaja već vratila na 80-90% od normalnih nivoa.

Uspjeh Huawei u suočavanju sa izazovima 2020. godine povećao bi pritisak SAD na pobjedu nad konkurentom. Nakon što je Velika Britanija reklamirala američke zahtjeve da zabrani mrežu Huawei za umrežavanje 5G, američki zvaničnici su razmatrali da preuzmu kontrolni udio u konkurenciji, kao što su Ericsson ili Nokia. Iako se ovo i dalje čini kao udaljena mogućnost, potezi Huawei da postigne povoljnije pozicioniranje u teškoj ekonomskoj situaciji mogli bi pomoći u stvaranju nekog oblika povećane državne podrške konkurenata.

Izvor: Business Insider