Pravi je trenutak da postaneš #foodstagram zvijezda

Objavjeno: 16.04.2020.
Pravi je trenutak da postaneš #foodstagram zvijezda

Višak slobodnog vremena je nešto što smo oduvijek htjeli da imamo, ali sada nam predstavlja izazov. Mnogi od nas su odlučili da iskoriste ovu situaciju kako bi naučili ili usavršili neku posebnu vještinu, kao što su vježbanje, crtanje, slikanje ili dekorisanje, pa čak i tehniku pobjeđivanja u nekoj društvenoj igri ili gejmingu.

Trenutno najpopularnije kućno zanimanje je kuvanje, te smo u ovih nekoliko nedelja naučili da pripremamo nove kulinarske delicije za sebe i bližnje jer put do srca vodi preko stomaka, zar ne? Zbog toga Instagram vrvi #foodstagram objavama raznih obroka gdje nam iskusni, ali i nedavno samoproglašeni kulinarski majstori, bude želju za slatkim i slanim svojim sjajnim fotografijama. Fotografisanje hrane je zbog ove društvene mreže postalo prava umjetnost savremenog doba, a u njemu može učestvovati svako.

Hrana ukusna za oči i usta

Kao što znamo, za potpuno i slasno uživanje u jelu nisu dovoljni samo dobar recept i priprema, nego i vizualna privlačnost. Ako odlučimo da se pohvalimo svojim kulinarskim djelom na društvenim mrežama, Instagram #Foodstagram influencerica Isabelle Cheng donosi nekoliko savjeta kako ga pravilno fotografirati:

1.       Pripremite atmosferu u skladu s vašim jelom – osmotrite prostor oko sebe te procijenite što najbolje ispunjava kadar fotografije obroka. Slobodno dodajte i nekoliko sitnih detalja da vaša fotografija sadrži i vizualnu priču, poput kafe u slast poslije ili posebno odabranog pribora za jelo.  

2.       Obratite pažnju na osvjetljenje – izvor prirodnog osvjetljenja igra važnu ulogu u fotografiji, te je potrebno pronaći doba dana i mjesto gdje zraci sunca najbolje obasjavaju naš dom.

3.       Stvorite pokret – dobra hrana uvijek privlači dobro društvo, a nečiji osmijeh nakon ukusnog obroka izuzetan je element fotografije koji govori o vašim sposobnostima kuvanja. Slobodno zamolite članove svoje porodice da pomognu u stvaranju pokreta na fotografiji kao što su točenje, pomjeranje, vrući dim, miješanje ili međusobno druženje.  

Tehnologija igra itekako važnu ulogu

Za prekrasnu fotografiju na Instagramu potrebna je kombinacija ukusnog i lijepo dekorisanog jela, koje ćemo prije nego što nestane sa tanjira najbolje zabilježiti vrhunskom kamerom poput onih na Samsung pametnim telefonima. Pametni telefoni iz Samsung Galaxy S20 serije imaju i poseban način rada za fotografisanje hrane koji ističe boje i detalje. Osim kamere visoke vrijednosti megapiksela koja je prilagođena za snimanje fotografije u pokretu, Samsungov PRO način rada takođe prilagođava svjetlost fotografije balansirajući vrijednost bijele boje. Isto tako, napredne opcije omogućavaju i korekciju ostalih boja za veći kvalitet slike. Takođe, uz pomoć višestrukih kamera, tvoje jelo će ostati u središtu fotografije dok se pozadina zamagljuje.  

Stoga, skuvajte nešto fino i podijelite svoju #foodstagram objavu s prijateljima i najbližima u trenucima kada je potrebno ostati kod kuće. Ko zna – možda ćete uz pomoć Isabellinih fotografskih savjeta već sutra postati i nova kulinarska zvijezda na društvenim mrežama!

Mi smo probali i naravno nakon dobrih fotkica jedva smo čekali da probamo mafine, kojih na žalost brzo nije više bilo:) Ali dobro smo se zabavili, što i vama želi tim Mobilnog Svijeta.