Preminuo tvorac WiFi mreže

Objavjeno: 17.12.2020.
Preminuo tvorac WiFi mreže

Norman Abramson, jedan od pionira koji stoji iza razvoja WiFi mreže, umro je u 88. godini, prenosi The New York Times. Abramson i tim diplomiranih studenata koje je vodio bili su odgovorni za stvaranje ALOHAnet-a, rane bežične mreže čije se inovativne tehnike i danas koriste u modernim satelitskim, telefonskim i računarskim mrežama. Kako je javljeno, preminuo je od raka kože koji je metastazirao u plućima.

ALOHAnet kao prvi veliki projekat

Norman je bio inženjer za razvoj komunikacija – discipline povezane sa matematikom i teorijom informacija. Studirao je na Harvardu, a magistrirao na UCLA i doktorirao na Stanfordu. Havaji su ga privukli zbog ljubavi prema surfovanju, pa je  1966. godine zauzeo fakultetsko mjesto na Univerzitetu Havai’i (UH) Manoa’s College of Engineering. Postao je predsjedavajući odjeljenja za informatiku i računarske nauke prije nego što se povukao posle tri decenije rada.

Havaji su pomogli da Abramsonov osnovni projekat dobije ime: ALOHAnet. Njega su stvorili Abramson i njegov saradnik Franklin Kuo, dok je predavao na UH. Poput žičanog ARPAneta, koji je poslužio kao osnova za internet, ALOHAnet je dizajniran kao sistem za povezivanje UH sa drugim koledžima i univerzitetima radi razmene istraživanja. Efikasnije je isporučivao pakete podataka preko radio kanala, jer nije trebalo da zakazuje prenos. Ako paket podataka nije primljen, ponovo će biti poslat. Neke ideje nastale u projektu ALOHAnet nastavile su da se koriste u razvoju Wi-Fi-ja i Etherneta. Iza Abramsona su ostali supruga, sin i troje unučadi.

Izvor: The Verge